Svenska Kulturfonden lanserade på våren ett nytt strategiskt program, det så kallade Hallå-programmet för en levande flerspråkighet i Finland 2018-2021.

På måndagen beviljade Kulturfonden de första bidragen till 77 projekt som vill jobba för ett bättre språkklimat. Bland projekten kan bland annat nämnas ett i Tammerfors som ska förbättra kunskaperna i svenska hos yrkesinriktade mammor som är familjelediga, ett annat som ska få elever med invandrarbakgrund i finskspråkiga skolor att intressera sig för svenska, samt ett projekt som ska skapa ett nätverk av språkambassadörer som beskriver nyttan och möjligheterna med språk.

Totalt fick Kulturfonden in 286 ansökningar. 70 procent av de beviljade bidragen går till utbildning och forskning och 30 procent till projekt inom konst, kultur och organisationsarbete. Projektens geografiska spridning är stor och storleken på beviljningarna varierar från 5 000 till 400 000 euro. För första gången kunde man ansöka om bidrag även på finska och 34 procent av de sökande hade valt att göra det.