I höst är det församlingsval och nu har förnyelserörelsen "Kom alla" publicerat sina mål inför valet. Bland annat vill rörelsen att samkönade par ska kunna vigas i alla församlingar. Rörelsen vill också främja förtroende och försoning i kyrkan och arbeta för att stärka medlemsdemokratin. Man vill också få ett slut på könsdiskrimineringen som råder i församlingarna.
Församlingsvalet hålls den 18 november och förhandsröstningen pågår 6-10 november.

– Höstens församlingsval avgör om samkönade par erkänns i församlingarna och hela kyrkan. I lokalförsamlingarna kan man bidra till att göra kyrkorummet är tillgängligt för alla par. Kyrkans syn på äktenskapet avgörs av kyrkomötet, men de förtroendevalda i församlingarna väljer lekmannaombuden i kyrkomötet. I höstens val kan man alltså också påverka kyrkomötets sammansättning, säger Vesa Hirvonen, koordinator för Kom alla i ett pressmeddelande.

Förnyelserörelsen Kom alla är partipolitiskt obunden och har verkat i kyrkan sedan 2005. Inför varje val har antalet kandidater ökat.

– Vår rörelse har en stark roll i det kyrkliga beslutsfattandet i huvudstadsregionen, men i höstens val har många kandidater anmält sig också på annat håll i landet. Det är viktigt med tanke på de riksomfattande besluten, säger Hirvonen.

– Vi hoppas att den aktuella frågan om vigsel av samkönade par skall få fler kandidater än tidigare att stöda rörelsens program också i vårt stift, säger Max Mannola, kontaktperson för Kom alla i Borgå stift.

Kandidatnomineringen till församlingsvalet pågår hela sommaren och avslutas den 17 september.