I förslaget har kritikerna riktat in sig på artiklarna 11 och 13. Den förstnämnda handlar om att medier som producerat material ska få ersättning när de stora internetplattformarna, som till exempel Google och Facebook, länkar till materialet. Försök i den vägen har redan gjorts i Spanien och Tyskland utan större framgång.

Enligt kritikerna uppstår problemet när förslaget ska omvandlas i lag i de 28 medlemsstaterna som kan ha helt olika syn på vad som ska omfattas och vad som egentligen kan kallas för en länk. Är till exempel ett lästips på Twitter tillräckligt för att vara brottsligt?


Mycket hårdare kritik har riktats mot artikel 13, som ställer mycket tuffa krav på webbsajter och sociala nätverk att stoppa uppladdningen av upphovsrättsskyddat material. I dag klarar sig nätjättarna, Youtube och Facebook för att bara ta två exempel, om de efter bästa förmåga försöker att ta bort den typen av material.

Med det nya förslaget hotar kraftiga böter. Eftersom det är omöjligt att granska allt som laddas upp återstår bara att införa särskilda filter och algoritmer som automatiskt tar bort upphovsrättsskyddat material. Kritikerna menar att detta är startskottet för en total övervakning av internet.

Förslaget till nytt upphovsrättsdirektiv har dock fortfarande en lång väg att gå. Först ska det passera EU-parlamentet och därefter ska medlemsländerna säga sitt.