Bland annat berörs majs, frukostflingor, juice, jeans, bourbon och motorcyklar av de nya tullarna.

Det handlar om motåtgärder mot de stål- och aluminiumtullar på 25 respektive 10 procent på varor för sammanlagt 6,4 miljarder euro som Trumpregeringen införde mot EU tidigare i juni.

"De internationella handelsregler, som vi har utvecklat över åren hand i hand med vår partner USA, kan inte överträdas utan en reaktion från vår sida", skriver EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i en kommentar.

EU-tullarna kommer kvarstå så länge USA:s stål- och aluminiumtullar är på plats.

EU-beslutet fattas sedan EU:s medlemsländer, däribland Sverige, förra veckan godkände ett förslag på motåtgärder. Det följer på det att både Kanada och Mexiko också svarat på USA:s nya stål- och aluminiumtullar med motåtgärder.

EU-kommissionen har dessutom anmält USA:s ståltullar till Världshandelsorganisationen WTO, då de anses strida mot internationella handelsregler. Samtidigt förbereds skyddstullar och eventuella importkvoter i Bryssel, för att skydda europeisk stålindustri från en befarad våg av stål och aluminium från andra länder, som letar nya köpare då det till följd av nya tullar inte längre går att exportera till USA.