Revideringen av lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt är ett av regeringens viktigaste projekt som gäller barn, skriver justitieminister Antti Häkkänen (Saml) i ett pressmeddelande i på onsdagen. Avsikten med revideringen är att se till att barnets bästa tillgodoses bättre.

Lagen ska innehålla nya bestämmelser om vårdnadshavarnas skyldighet att skydda barnet mot våld, att vårda relationer med personer som står barnet nära och att medverka till att umgängesrätten tillgodoses.

Förslaget till reviderad lag betonar föräldrarnas och vårdnadshavarnas ansvar att beakta barnets synvinkel i alla situationer, det vill säga också när föräldrarna är oeniga om frågor som gäller vårdnad eller umgängesrätt.

Plock ur förslaget till reviderad lag om vårdnad om barn och umgängesrätt

  • Föräldrar ska kunna avtala - eller domstolen besluta - om att barnet ska bo växelvis hos vardera föräldern. Det växelvisa boendet skulle synas i befolkningsdatasystemet och därmed bättre beskriva barnets boende då hen bor lika mycket hos vardera föräldern.
  • För barnet ska kunna fastställas rätt att träffa en person som står barnet särskilt nära, det vill säga med vilken barnet har ett etablerat förhållande som kan jämställas med förhållandet mellan ett barn och en förälder.
  • Bestämmelser om föräldrarnas skyldighet att medverka till att umgängesrätten tillgodoses och ett förbud mot att påverka barnet på ett osakligt sätt ska tillföras lagen.
  • Lagen ska innehålla detaljerade bestämmelser om hörande av barn i domstol och hos socialmyndigheterna. Domstolen ska vid hörandet kunna anlita ett sakkunnigbiträde. Biträdet ska främst se till att hörandet sker på ett barnvänligt sätt. Barnets åsikt ska enligt förslaget utredas också i ostridiga ärenden. I dessa fall är det i första hand vårdnadshavarnas uppgift att ta reda på barnets åsikt.
  • I syfte att påskynda rättegångsförfarandet föreslås bestämmelser om en skyldighet att behandla ett ärende som gäller vårdnad om barn och umgängesrätt skyndsamt och ordna det första sammanträdet utan obefogat dröjsmål. En uppenbart ogrundad ansökan om ändring av ett avtal eller ett beslut ska enligt förslaget avslås redan i ett skriftligt förfarande.
  • Man ska i större utsträckning kunna komma överens om vårdnad och umgängesrätt genom ett avtal som fastställs av socialmyndigheterna. Föräldrarna ska kunna komma överens om uppgiftsfördelningen mellan sig, rätten att få uppgifter och om att vårdnaden om barnet vid sidan av föräldrarna anförtros någon annan person.