På torsdag och fredag möts EU:s 28 stats- och regeringschefer för ordinarie toppmöte i Bryssel. På förhand var det mötet då de skulle enas om EU:s framtida, gemensamma asylsystem. Något som det jobbats hårt på sedan hösten 2015, då unionen utsattes för den största flyktingvågen sedan andra världskriget.

– Vi vet att på Europeiska rådet kommer vi tyvärr inte att ha en fullständig lösning på migrationsfrågan, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg in till det hastigt inkallade mötet i Bryssel, där drygt hälften av EU-länderna deltar.

– Det är därför det kommer att bli avtal mellan två eller tre länder om hur vi kan hjälpa varandra – att vi inte alltid väntar på alla 28 medlemsländerna, utan tänker på vad som är viktigt för vem.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron lyfte fram att det inte alltid kommer att vara möjligt att ha alla 28 medlemsländerna med på allt, även om europeiska lösningar ska eftersträvas.

Minitoppmötet ska inte fatta några formella beslut, utan är mer till för att lösa upp några av låsningarna mellan länderna.

Angela Merkel har en potentiell regeringskris hängande över sig sedan hennes inrikesminister Horst Seehofer, från koalitionspartiet CSU, krävt att Tyskland ska direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen, om de redan registrerats i ett annat EU-land. Merkel har fått ett ultimatum fram till den 1 juli att hitta en europeisk lösning och att förmå berörda länder, främst Österrike, Italien och Grekland, att ta emot de flyktingar som kommer att stoppas vid den bayerska gränsen.

Hittills har ingen visat något större intresse.

– Vi vet att vi har flera länder som inte har någon aptit på det. Men vi måste få ordning på att människor som söker asyl i ett land blir kvar där – asylsökande får inte välja fritt vilket land de söker asyl i. Det tycker jag att vi alla borde kunna ställa upp på, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallade till söndagens minitoppmöte för att hjälpa Merkel. Till en början skulle bara Tyskland, ett antal Medelhavsländer samt nuvarande och kommande ordförandeländerna i EU – Bulgarien och Österrike – vara med.

Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte använde dock ankomsten till mötet för att lägga fram ett helt nytt förslag. Den nya regeringen med populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega har skärpt tonen rejält i migrationspolitiken. Italien som är ett av de vanligaste ankomstländerna för flyktingar anser att ett kvotsystem behövs, att länder som inte tar emot flyktingar ska straffas ekonomiskt och framför allt att Italien inte ska behöva ta ansvar för alla som kommer till EU den vägen.