Brasilien har inte tagit medalj i VM sedan guldet 2002 i Japan/Sydkorea. Och förbannelsen bara fortsätter för den eviga guldfavoriten "Seleção". Fyra VM har nu förflutit sedan dess och för tredje gången tar det alltså slut i kvartsfinalen.

Efter 45 minuter var Brasilien redan i ordentlig brygga efter att Belgien hade bjudit på bitvis högklassigt och dräpande effektivt anfallsspel i den första halvleken.

Thiago Silva var dock inte långt ifrån att ge Brasilien en drömstart. Tidigt i matchen höll han på att stöta in ledningen men stolpen var i vägen.

Tio minuter senare kom den första av två kallduschar för brasilianerna. Då blev Fernandinho olycklig syndabock när han på en hörna styrde in ledningen till Belgien med armen.

Mål nummer två var av kategorin fotbollsgodis. Belgiens skyttekung hittills i VM, Romelu Lukaku, drog upp ett blixtsnabbt anfall och skickade ut bollen till höger där Kevin de Bruyne kom älgande. Manchester City-stjärnan var oklanderlig och skickade in 2–0 med ett stenhårt och välplacerat skott tätt intill Alissons högra stolpe.

Då var det inte mycket som talade för Brasilien.

Men i andra halvlek spelade de upp sig och jagade ett förlösande första mål. Ett gyllene tillfälle yppade sig också tidigt i andra halvlek, trodde de.

Gabriel Jesus tunnlade först mittbacken Jan Vertonghen innan han fastnade på lagkamraten i Manchester City, Vincent Kompany, och föll. Men straff blev det inte. Tungt för Brasilien men revanschen skulle komma.

En kvart från slutet nådde inhopparen Renato Augusto högst på Philippe Coutinhos chipp och knoppade in reduceringen.

Det skapade viss nerv, men trots ihärdiga kvitteringsförsök från Brasilien – Neymar hade ett giftigt skott men Thibaut Courtois stod för en ännu giftigare räddning på tilläggstid – lyckades Belgien hålla undan och nypa semifinalplatsen.

Belgien, som var så illa ute i åttondelsfinalen mot Japan men vände och vann på matchens sista spark, är nu vidare till semifinal. Där står grannlandet Frankrike för motståndet.