Thailändsk militär bekräftar alltså det som världen hoppats på.

"Alla 12 'Vildsvin' och deras tränare har hämtats ut från grottan", står det i Facebookuppdateringen. "Vildsvinen" är namnet på deras fotbollslag.

Ännu väntar man på att tre elitsoldater och en läkare som hållit de instängda sällskap ska komma ut.

Hela insatsen gick som planerat, bortsett från att en dykare omkom under förberedelserna. Alla åtta pojkar som förts ut tidigare har klarat sig helskinnade och sägs vara vid god hälsa, både fysiskt och mentalt.

Anhöriga som fått besöka den första gruppen pojkar, 14–16 år gamla, fick hålla sig bakom en glasruta under besöket på sjukhuset. De fyra barnen kan äta vanlig mat och är ofta hungriga, enligt de nya uppgifterna. De är också pigga nog att stå upp och gå runt sina sängar.

De fyra som räddades under måndagen, 12–14 år gamla, hade "mycket låg kroppstemperatur", men mår bättre redan på tisdagen, säger Jesada Chokedamrongsuk vid hälsomyndigheten till medier på ett sjukhus i Chiang Rai.

Alla åtta har fått saltlösning, rabiesvaccin och B-vitamin och ingen av dem rapporteras ha feber.

Zoom

Räddningsfolk vid en kontrollstation nära grottan under ännu en dag av nervpåfrestande väntan och hotande regn. Foto: Sakchai Lalit


Undersökningar av pojkarna visar på misstänkta infektioner. Om en till två dagar väntas svar på infektionsprover, och då kommer det att avgöras om familjerna kan få besöka dem.

Pojkarna kommer att vara kvar på sjukhus i en vecka för observation.

Några timmar tidigare var Elon Musk, vd för Tesla och Space X, på plats vid grottorna. Med sig hade Musk en miniubåt i barnstorlek som är redo om den behövs, skriver Musk på Twitter.

Räddningsledare Narongsak Osttanakorn sade dock enligt danska nyhetsbyrån Ritzaus att miniubåten inte kan användas i den aktuella operationen.

Miniubåten har döpts till "Wild boar" efter det fotbollslag, "Vildsvinen", som pojkarna spelar i.

Svår operation under ständiga skyfall

  • Lördag 23 juni: Tolv pojkar och deras fotbollstränare försvinner. Cyklar hittas låsta nära Tham Luang-grottornas öppning. Monsunens ösregn har börjat.
  • Måndag 25 juni: Dykare ger sig in för att söka, men får det svårt i häftiga strömmar. Anhöriga väntar och ber utanför.
  • Onsdag 27 juni: Brittiska grottdykare och amerikansk militär kommer.
  • Torsdag 28 juni: Pumpar transporteras dit för att få ut vatten ut grottgångarna och man söker efter nya bergsöppningar med hjälp av drönare.
  • Måndag 2 juli: Dykare hittar hela gruppen, alla är vid liv.
  • Tisdag 3 juli: Mat och värktabletter tas in till gruppen. Därefter börjar man öva dem att vara under vatten med syrgas och heltäckande ansiktsmask.
  • Fredag 6 juli: En erfaren dykare svimmar och avlider när han kommer ut.
  • Lördag 7 juli: Brev kommer ut – från pojkarna till deras föräldrar, och från tränaren som ber om förlåtelse.
  • Söndag 8 juli: Evakueringen börjar. Fyra pojkar räddas ur grottan.
  • Måndag 9 juli: Evakueringen återupptas. Ytterligare fyra pojkar räddas.
  • Tisdag 10 juli: Den sista fasen i evakueringen inleds för att föra ut de återstående fyra pojkarna och tränaren.
  • Källor: AFP, Reuters