Finland tog sig inte vidare från försöken i VM, värdnationen löpte i det tredje heatet och tiden räckte till en femte plats i det egna heatet. Men när man jämförde tiderna från alla tre heat landade Finland på en 14:e plats. I laget löpte HIFK:s Nea Mattila och Viivi Lehikoinen, samt Veitsiluodon Kisaveikots Mette Baas.

Det fjärde namnet i laget var Krafts Wilma Lassfolk. Löpordningen var den här gången Mattila, Baas, Lassfolk och Lehikoinen. Det gav tiden 3.39,58. Det räckte ändå inte till för att gå vidare, det var endast de åtta bästa lagen som gjorde det. Med andra ord var Finlands 14:e plats en bit ifrån.

– Jag var inte riktigt nöjd med inledningen på min sträcka, men de avslutande 200 metrarna var bra, säger Lassfolk i ett pressmeddelande från friidrottsförbundet.

– Vi sprang bra i dag och alla kämpade hårt, konstaterade å sin sida Lehikoinen.

Det handlade om en högklassig tävling och tränaren Petra Stenman säger att man vanligtvis går vidare med tider som börjar på 3.37. Hon anser också att det finländska laget stod för en bra insats.

– Alla löpte på sin egen nivå och Viivis insats var imponerande.

USA:s lag var snabbast i försöken med tiden 3.33,11. Jamaica på andra plats var strax bakom med tiden 3.34,22. Trean Australien var inte långt efter, deras lag noterades för ett lopp på 3.35,48.

Finland är också representerat i andra grenar under lördagen. Kiira Väänänen blev åttonde i släggfinalen efter att ha kastat 61,18 meter. Dessutom såg Teemu Narvi till att Finland inkasserade en poängplats. Han blev sjätte i spjutkastning efter att ha kastat 71,71 meter.

Guldet gick till Nash Lovis från Australien som kastade 75,31 meter. Tzuriel Pedigo, USA, kastade 73,76 meter för silver och bronset gick till tysken Maurice Voigt (73,74 meter). Alla medaljörer kastade nya personliga rekord.

– Mellan kasten försökte jag väcka benen och tredje kastet var okej, men då hade jag problem med att hantera utrustningen, säger Narvi enligt friidrottsförbundet.