Området i Älvdalen är omkring 1,5 gånger 1,5 kilometer stort. Efter en ganska lugn natt försvårades dock släckningsarbetet på morgonen när det framkom att det finns ett skjutfält med odetonad ammunition i området. Men vattenbombningen från helikoptrar kommer kunna fortsätta.

Sex norska räddningshelikoptrar har flugits in till Sverige för att hjälpa till en släckningsarbetet. En av dem och ytterligare en svensk skulle hjälpa till i just Älvdalen, men fick först stanna på marken efter ammunitionslarmet.

– Men nu har vi gjort den bedömningen med hjälp av experter på skjutfältet och pilot att de ska funka. Den svenska är redan uppe och den norska ansluter klockan tio, säger Per-Erik Jonsson.

Älvdalen är dock inte det enda stället det brinner på. En person har fått lämna sitt hem på grund av skogsbranden i jämtländska Ragunda.

– Personen utrymdes i förebyggande syfte, ifall det skulle dra iväg åt fel håll, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland.

Branden i Pålgård i jämtländska Ragunda är inte under kontroll. Helikoptrar som var med i släckningsarbetet på söndagen kommer även att fortsätta sin vattenbombning under förmiddagen.

– Vi jobbar på och försöker så gott det går men det tar inte så jättebra med våra resurser, utan det behövs helikopter också, sa Martin Jonsson tidigt på måndagsmorgonen innan helikoptrarna återvänt.

Zoom

Skogsbrand strax utanför Hammarstrand i Jämtland på måndagen. Vattenbombning med hjälp av helikoptrar. Foto: Mats Andersson/TT


Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har gått ut till boende nära branden om att hålla sig inomhus på grund av brandröken.

I byn Ängra i Ljusdals kommun uppmanades boende på söndagen att lämna sina hem, och andra som bor i närheten har uppmanats att hålla sig inomhus.

Räddningstjänsten i Ljusdal fick tidigt på morgonen även material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att fortsätta släckningsarbetet. Ytterligare två containrar ska även inkomma under dagen.

– Vi håller på för fullt och släcker. Branden är fortfarande inte inringad men vi håller på att grena av, säger Kenneth Eriksson, räddningsledare.

– Jag är inte hundra på att bebyggelsen i Ängra kommer klara sig. Släckning pågår och vi har även en helikopter i luften, säger Kenneth Eriksson.

Räddningstjänstens Torbjörn Wannqvist uppskattade tidigare att släckningen av den stora skogsbranden i området kommer att fortsätta i åtminstone någon vecka framåt.

Skogsbrandsdepåer

  • I Sverige är det kommunen som via sin räddningstjänst ansvarar för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan kommunen ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistå.
  • MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.
  • Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sex-hjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.
  • Källa: MSB (TT)