Kraftigt försenade klev de båda tillsammans in i presidentpalatsets sal i Helsingfors, Donald Trump till vänster om Vladimir Putin.

Det var en ögonblicksbild som skrämt och oroat omvärlden, USA:s president bredvid sin ryske kollega.

Lika eniga i sin stil framme vid respektive podium, lika eniga var de också i de flesta av de ämnen som kom upp.

När Putin och Trump för första gången träffades för ett enskilt möte var från början 90 minuter avsatt. Väl avslutat hade i stället drygt två timmar passerat och enligt såväl Trump som Putin hade det varit två ytterst framgångsrika timmar i Finland.

– Vår relation mellan länderna har aldrig varit värre än den varit nu men det ändrades för ungefär fyra timmar. Det här mötet är bara starten för en lång process men vi har tagit ett steg mot en ljus framtid, sade Trump.

– Den här diskussionen har varit mycket bra och användbar, lade Putin till.

Just att de båda två inför första mötet skulle sitta ned ensamma och utan någon fastställd agenda har oroat. Efteråt kom också stark kritik från republikanskt håll mot hur svagt Trump uppträtt under presskonferensen.

De båda presidenterna höll långa anföranden, utrymmet för frågor var mindre och knappt en handfull tilläts. Dessutom försenades presskonferensen efter att en man som utgav sig för att vara journalist förts bort med våld, efter att han försökt att visa upp en skylt med budskap om nedrustning av kärnvapen.

Kärnvapennedrustning var annars ett av de ämnen enligt såväl Trump som Putin som togs upp under samtalet. Syrien, Iran och Ukraina var andra. Det hade funnits farhågor för att Trump skulle erkänna Krim som ryskt, men de farhågorna infriades inte. Båda medgav oenighet i frågan.

Störst fokus på presskonferensen fick ändå Rysslands eventuella inblandning i presidentvalet där Trump stod som segrare.

– Det har inte funnits några som varit maskopi med varandra. Jag besegrade Clinton enkelt och vi gjorde en utmärkt valkampanj, det är därför jag är president, sade Trump som ändå hävdade att han under samtalet pressat Putin kring ämnet.

– President Putin förnekade inblandning väldigt kraftfullt, sade Trump.

Putin i sin tur medgav detta men påpekade:

– Jag måste upprepa vad jag sagt många gånger förr. Den ryska staten har aldrig blandat sig i och tänker inte heller blanda sig i USA:s inre angelägenheter, sade Putin.

Ämnet har blivit högaktuellt då tolv ryska underrättelseagenter i förra veckan åtalades i USA för att ha gjort dataintrång på Demokraternas partinätverk under presidentvalskampanjen 2016.

På en fråga om Putin ville se att Trump vann valet, svarade presidenten ja men utifrån att han föredrog honom gällande politisk inriktning.

Sedan avslutade han presskonferensen med att överräcka en VM-fotboll till Trump, en passning som knappast kunde missförstås.