– Det ska gå mycket långt för att de ska vända sig ifrån honom, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Trumps partivänner hade redan fått se sin ledare slugga vilt mot vänner under Nato-mötet som föregick träffen med Putin.

Mot den ryske presidenten hade han dock inget ont att säga. Deras planerade 90 minuter i enrum blev till två timmar – som de båda beskrev i nöjda ordalag. Trump beskriver i efterhand på Twitter mötet med Putin som till och med bättre än hans möte med Nato-allierade.

Och när frågan om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet kom upp på presskonferensen tycktes Trump ha godtagit Putins nekande.

Hans milda ton har mötts av en kör av fördömanden på hemmaplan, även från en rad republikaner.

Men, konstaterar Dag Blanck, de tyngsta partivännerna har ändå undvikit att direkt kritisera presidenten. Representanthusets talman Paul Ryan och senatens majoritetsledare Mitch McConnell höll sig i går till att bistert slå fast att Ryssland inte är någon vän.

– En stor del av den republikanska kongressen har varit rätt så tyst. Och det är få som ger sig på presidenten direkt, säger Dag Blanck.

– Ledande republikaner som Paul Ryan och Mitch McConnell har fått mycket av Trump som stått högt på deras önskelista: stora skattesänkningar, avregleringar. Då får de helt enkelt acceptera sådant här.

En annan anledning till att Trumps parti fortsätter att sitta still i båten kan vara det viktiga mellanårsvalet till kongressen i höst. Så länge Trump fortsätter ha ett starkt stöd från sin väljarbas vore det kontraproduktivt att gå emot honom.

– Hans väljare har hela tiden stått vid hans sida. Och det finns en del ganska förvånande undersökningar som tyder på att väljarbasen under det senaste året har fått en betydligt mer positiv syn på Ryssland och Putin.

Andra konservativa schatteringar, som fortsätter vara hårdföra Rysslandskritiker, tycks kunna se mellan fingrarna på enstaka snedsteg. "Mr. Trump hade en dålig dag. Det är bara en dålig dag, jämfört med år efter år efter år av dåliga dagar" för det tidigare politiska etablissemanget, skriver till exempel den konservativa tidningen Washington Times i en kommentar.

Som första punkt på Trumps schema efter hemkomsten från Europaresan står en träff med kongressledamöter i kväll. Sannolikt lär mötet med Putin komma på tal.

– Det kommer säkert att framföras kritik mot honom. Men Trump låter sig inte rättas in i ledet. Det är han som leder partiet och hittills under sin presidentperiod har han ju fått som han har velat, säger Dag Blanck.

Vad som kom fram efter toppmötet

  • Om relationen mellan USA och Ryssland: Vår relation har aldrig varit så dålig som den är nu, emellertid förändrades det för omkring fyra timmar sedan. (Trump)
  • Om situationen i Ukraina: USA skulle kunna övertyga makthavarna i Ukraina om att fullfölja Minskavtalet. (Putin)
  • Om global terrorism: Vi har kommit överens om att upprätthålla en öppen kommunikation mellan våra säkerhetstjänster för att skydda våra medborgare från det här globala hotet. (Trump)
  • Om inbördeskriget i Syrien: Vad gäller Syrien så kan uppgiften att skapa fred och försoning i det landet vara det första synliga exemplet på ett framgångsrikt gemensamt arbete. (Putin)
  • Om påstådd rysk inblandning i USA:s presidentval: Det här har haft en negativ inverkan på relationen mellan de två största kärnvapenmakterna i världen. (Trump)
  • Om kärnenergiavtalet med Iran: Tack vare kärnenergiavtalet har Iran blivit det mest kontrollerade landet i världen. (Putin)
  • Källa: Reuters/TT