Enligt enkäten som Trafikskyddet genomförde i fjol stannar 88 procent – alltså nästan nio av tio – fotgängare när trafikljuset lyser rött.

– Vi lär oss redan som små vad rött och grönt trafikljus betyder. I stället för okunskap kan ett observationsfel eller likgiltighet vara orsaken till att man inte följer trafikljusen. Situationen kan även uppfattas som ofarlig om det inte kommer några bilar, säger Mari Voutilainen, som är kontaktchef på Trafikskyddet.

– Om man förhåller sig nonchalant till trafikregler och inte bryr sig om att ta hänsyn till andra i trafiken uppstår problem. Risktagningar orsakas ofta av stress och ett exempel på detta är att man inte följer trafikljusen. Om det upprepas tillräckligt många gånger kan detta bli en ovana som i värsta fall kan eskalera till en olycka, säger Voutilainen.

Förutom att följa trafikljusen kan man också kontrollera säkerheten vid övergångsstället genom att titta åt båda hållen, även om det är grönt ljus. På så sätt kan du kontrollera att även föraren som avser att svänga har lagt märke till dig. Det här är särskilt viktigt när det är mörkt eller vid dåligt väglag, skriver Trafikskyddet i ett pressmeddelande.

Bland alla som svarade på Trafikskyddets enkät anser 18 procent att det är en mycket allvarlig trafikförseelse att gå mot rött ljus och 36 procent anser att det är en ganska allvarlig trafikförseelse. 45 procent av de som svarade ansåg att förseelsen var ganska eller mycket lindrig.