Beskedet att halvstatliga Telia köper Bonnier Broadcasting med TV4, CMore och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor kom i samband med delårsrapporten för årets andra kvartal. Medan det är glada miner hos säljare och köpare är det bistrare tongångar bland politikerna.

– Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media, och det är dessutom viktigt att det finns en stark ekonomisk grund för affären, säger Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S).

Samtidigt påpekar han att sista ordet inte är sagt.

– Det här kan bli en fråga om sändningstillstånd, men också en mediepolitisk diskussion som måste föras, om det är lämpligt att Telia äger TV4.

Damberg understryker även att han hela tiden klargjort för Telia att han anser att en affär vore en dålig idé, även om det inte synts i offentligheten.

– Jag har tidigare sagt att staten inte har några ambitioner att äga tv-kanaler, säger han.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser också att Telias köp av Bonnier Broadcasting är "en olämplig affär".

– Det är problematiskt att staten är så dominerande på marknaden. Vi skulle se det som olämpligt i alla länder, och det är olämpligt även i Sverige. Man ska aldrig kunna ifrågasätta oberoende nyheter.

Hon anser också att Sveriges regering, fram tills nu, inte gjort något för att förhindra affären.

– Det förvånar mig att regeringen duckat i frågan så länge. Jag tycker till exempel att Löfven har varit passiv och inte visat hur regeringen ser på det, säger Svantesson som anser att den långsiktiga ambitionen för staten måste vara att sälja Telia.

Enligt Olle Lidbom, medieanalytiker och kommunikationschef på Norstedts förlag innebär affären att statens kontroll över tv-marknaden blir i det närmaste total.

– Det blir färre medieaktörer och den aktör som blir absolut mest dominerande blir staten.

De indirekta riskerna med ägarkoncentration är, enligt Lidbom, att mediemångfalden minskar. På sikt kan man även vara orolig för en utveckling som den vi sett i länder som Polen och Ungern där staten använt sina public servicekanaler på ett politiserat sätt.

– Jag är förvånad över att man ändå vill baxa igenom den här affären när det är så uppenbart att alla politiska partier är väldigt kritiska, säger han.

Att staten skulle sälja av sitt innehav i Telia tror Lidbom skulle bli svårt då telenätet är en viktig infrastuktur för Sverige. Däremot kan han föreställa sig andra lösningar, till exempel en avknoppning av Telia där en statlig del ägnar sig åt infrastruktur medan en icke-statlig del ägnar sig åt innehåll.

Telias vd Johan Dennelind ser dock inga problem med köpet av Bonnier Broadcasting men vill inte kommentera ägandefrågan eller hur förhandlingarna gått.

– Styrelsen och jag har jobbat hårt för att få till en affär där vi kan ta en offensiv satsning och det är det vi gör i dag.

Enligt Dennelind är samgåenden inom och utom landets gränser viktigt för att få upp lönsamheten och möta konkurrensen på marknaden.

Även säljaren, mediehuset Bonniers vd Tomas Franzén säger att han är nöjd med affären.

– Vi får ett riktigt bra pris för en bra verksamhet och det stärker oss inför framtiden och vi får handlingsfrihet när det gäller att utveckla vår övriga verksamhet och satsa vidare.