Det kan jämföras med en vinst på 145 miljoner euro motsvarande period i fjol. Omsättningen ökade med 5,4 procent och uppgick till 2 664 miljoner euro, jämfört med 2 528 miljoner euro ett år tidigare.

– Jag är stolt över den kraftiga förbättringen av det operativa rörelseresultatet med 50 procent till 327 miljoner euro, trots de tillfälliga utmaningar vi haft under kvartalet. Produktionsrelaterade problem, mer omfattande underhåll och knapp tillgång på skogsråvara påverkade negativt, kommenterar vd Karl-Henrik Sundström i kvartalsrapporten.

Tillgången på skogsråvara i Norden förväntas enligt Stora Enso vara fortsatt knapp på grund av risk för skogsbränder som kan påverka avverkningen. Detta besked tros förklara varför aktien dök 10 procent på börsen efter att resultatet offentliggjordes på fredagen.

Stora Ensos satsningar på konsumentkartong och förpackningar växer, och bolaget utreder just nu möjligheterna att konvertera pappersfabriken i Uleåborg till att i stället tillverka förpackningskartong.