Ett 6000 kvadratmeter stort område på kommungränsen mellan Vörå, Nykarleby och Kauhava härjades av eld under onsdagseftermiddagen och kvällen.

Släckningsarbetet försvåras av att området var svåråtkomligt. Branden upptäcktes av ett spaningsflygplan. Med hjälp av spaningsflyget guidades räddningspersonalen fram till platsen.



Räddningspersonal hittade ett träd som blixten slagit ned i. Orsaken till branden tros vara det åskväder som rörde sig över området under helgen.

– Det är inte ovanligt att branden pyr i skogen i flera dagar i sådana här fall. Det hade kunnat gå mycket värre utan spaningsflyget och räddningspersonalens snabba och effektiva insats, säger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen.

Eftersläckningsarbetet pågick ända in på natten. Vid tretiden på torsdagsmorgonen meddelade räddningsverket att alla enheter lämnat platsen. Räddningspersonal från bland annat Oravais, Vörå, Munsala, Jeppo och Kvevlax brandkår deltog i släckningsarbetet.

Rättelse: Inget åskväder rörde sig över området under onsdagen, det var med stor sannolikhet förra helgens åskväder som orsakade branden.