U19-EM Final

• Italien – Portugal 3–4 e förl (0–1, 2–2)

Första halvlek bestod nästan enbart av bombardemang mot Alessandro Plizzari i Italiens mål. Han avstyrde skott, inlägg och hörnor och hade även en del flyt då Portugals högerback Thierry Correia nästan stötte in en hörna med ryggslutet.

På tilläggstid fick Portugal lön för mödan när högeryttern Francisco Trincão bröstade ner bollen och vänsteryttern João Filipe – bäst på plan i första halvlek – drog till på volley. Plizzari hann i vägen, men fumlade in bollen.

Italiens tränare Paolo Nicolato agerade i halvtid och plockade ut anfallaren Andrea Pinamonti till förmån för Moise Kean – som borde ha tagit plats i startelvan med tanke på formkurvan han visat upp i turneringen.

Efter att Trincão bränt två bra lägen i början av andra halvlek tog även mittfältaren Christian Capone, som liksom Kean nätade för Italien i semifinalen mot Frankrike, plats på planen.

I 72:a minuten plockade Filipe ner ett uppspel och avslutade från nära håll. Plizzari parerade, men Trincão kastade sig fram och stötte in returen och 0–2 var ett faktum.

Repliken kom snabbt. I 75:e minuten spelade Italien smånätt vid straffområdeslinjen och Kean dunkade resolut in reduceringen från sexton meter. Och i minuten efter var Kean framme på ett fint inspel av mittfältaren Nicolò Zaniolo, rullade in 2–2 och firade med en Mario Balotelli-målgest.

Portugal var närmast att få till ett segermål under ordinarie matchtid och bägge lagen såg rätt trötta ut inför förlängningen.

Men det blev målchanser åt båda hållen och i 104:e minuten klev João Filipe fram igen.

Inbytte anfallare Pedro Correia brottade åt sig bollen vid straffområdeslinjen och gav över till Filipe. Han ställde in siktet och fick i väg ett hårt skott som Alessandro Plizzari hade fingrarna på men inte lyckades hindra från att segla in.

Och varför skulle det vara nog där?

I 108:e minuten fick italienska högerbacken Raoul Bellanova i väg ett riktigt bra inlägg som anfallaren Gianluca Scamacca hoppade upp och mötte med pannan och så stod det 3–3 på tavlan. Och i nästa anfall bröstade Pedro Correia ner bollen i boxen och satte 3–4-målet.