Meraf Bahtas tredje prick för missar i vistelserapporteringen kvarstår, efter granskning av dopningskommissionens jurister. Därmed är den EM-aktuella löparstjärnan fortsatt misstänkt för dopningsbrott för vilket hon riskerar två års avstängning.

"Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen", säger hon till friidrott.se.


Bahta hade begärt omprövning av den tredje pricken i hennes vistelserapportering, men dopningskommissionens jurister har nu meddelat att den tredje förseelsen kvarstår efter deras granskning. Därmed blir Bahta ett fall vid dopningskommissionens möte den 17 augusti.

"Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Det är många andra aktiva som också får hjälp och jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt", säger Bahta.


Vid mötet den 17 augusti ska dopningskommissionen ta ställning till om de ska göra en anmälan till dopningsnämnden eller om ärendet ska avslutas.

"Jag vet att förbundet är emot all form av doping och det är jag också! Jag har stort stöd i den här processen. Den är jobbig och vi får se vad de säger när de tittar på hela bilden. Jag älskar att springa, det är mitt jobb och mitt liv. Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa", säger Bahta.

På onsdag ska hon springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter i EM i Berlin.

Bakgrund: Detta har hänt

  • Den 26 juli avslöjade Aftonbladet att Meraf Bahta har tre missar i vistelserapporteringssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot dopningsreglerna.
  • Fallet ligger hos Riksidrottsförbundets dopningskommission som vid sitt nästa möte den 17 augusti tar upp ärendet och tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:s dopningsnämnd som eventuellt utdelar straff.
  • Under utredningen är Bahta fri att tävla enligt reglerna (inte automatisk avstängning under utredning för vistelserapporteringsbrott) — så länge inte förbundet väljer att stänga av henne.
  • Förbundet har skickat in en begäran om omprövning till dopningskommissionen. I begäran anges personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, samt administrativa skäl, såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl.
  • På onsdag ska hon springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter i EM i Berlin.