Regeringen föreslår att grov våldtäkt mot barn skrivs in i strafflagen och att straffen för sexualbrott mot barn höjs överlag. Förslaget är en del av justitieminister Antti Häkkänens (Saml) åtgärdspaket för att skydda minderåriga mot sexualbrott.

– Skärpningen av straffen framhäver betydelse av att skydda barns fysiska integritet. En strängare inställning till dessa brott bidrar också till att förebygga sexualbrott mot barn, säger Häkkänen i ett pressmeddelande.

Utkastet till regeringsproposition har skickats på remiss. Utlåtanden kan lämnas in fram till den 21 september.

Enligt utkastet ska den som samtidigt gör sig skyldig till grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn dömas för grov våldtäkt av barn. Enligt regeringen skapar detta en tydligare rättspraxis och leder förhoppningsvis till enhetligare straff.


Utgångspunkten är att ett barn aldrig kan samtycka till samlag med en vuxen. Den nya bestämmelsen förutsätter inte att den vuxna använt våld. Som barn räknas personer som ännu inte fyllt 16 år.

Straffet för grov våldtäkt av barn ska vara 4–12 års fängelse. Samtidigt höjs maximistraffet för sexuellt utnyttjande av barn från 4 till 6 år fängelse.

– Detta skulle göra det möjligt att döma ut hårdare straff för de allvarligaste gärningarna, som inte fyller rekvisitet för grovt sexuellt utnyttjande av barn, säger Häkkänen.

Skärpningen av straffen för sexualbrott har diskuterats flitigt sedan i fjol på hösten. Då beslöt Åbo hovrätt att lindra straffet för en vuxen man som våldtagit en 10-årig flicka från grov våldtäkt till grovt sexuellt utnyttjande. Beslutet väckte uppståndelse.