Kofi Annans fru Nane och deras barn Ama, Kojo och Nina vakade vid hans sida under de sista dagarna.

"Kofi Annan var en global statsman och en djupt engagerad världsmedborgare som genom hela sitt liv kämpade för en mer rättvis och fredligare värld", skriver Kofi Annan Foundation i ett uttalande.

Annan föddes i Ghana 1938 och var FN:s sjunde generalsekreterare mellan 1997 och 2006.

"Unika ledaregenskaper"

– Hans ledaregenskaper var unika. Han hade ett kolossalt bra omdöme, säger Jan Eliasson, FN:s före detta vice generalsekreterare, till Sveriges Radio.

Eliasson och Annan var goda vänner och arbetade tillsammans inom FN. Enligt Eliasson hade han ofta en lugnande inverkan på arbetet som fick andra att fokusera på de kärnfrågor som var aktuella än de eventuella stridigheter som blossat upp inom organisationen.

– Han är en gestalt som jag vill sätta på samma nivå som Mandela, fortsätter Eliasson.

"Ledare och visionär"

2001 fick FN och Annan dela på Nobels fredspris. Nobelkommittén ansåg att båda hade gjort en ''insats för en bättre organiserad och fredligare värld''. Kofi Annan är också ''den centrala personen i organisationens vitalisering'', enligt kommitténs motivering.

"Vi sörjer förlusten av en stor man, en ledare, och en visionär", skriver FN:s migrantorganisation IOM på Twitter.


Peter Wallensteen, seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, säger att Kofi Annan kommer att bli ihågkommen för en rad stora insatser globalt.

– Framför allt minns vi hans insatser som generalsekreterare i FN. Och där tillhör han ju utan tvekan en av de stora, säger Peter Wallensteen till TT.

– Han var kreativ, modig och tog en rad viktiga beslut, inklusive att kritisera USA för invasionen i Irak 2003. Där var han imponerande.

Wallensteen pekar också på Kofi Annans engagemang i afrikanska frågor efter tiden som generalsekreterare.

– Han spelade en stor roll i Kenya 2008 för att dämpa den konflikten som hade blossat upp där och det har ju haft en bestående effekt.


Kofi Annan

  • Kofi Annan blev FN:s sjunde generalsekretare 1997, då han ersatte egyptiern Boutros Boutros-Ghali. Han var den förste generalsekreteraren som valdes inifrån organisationen. Annan omvaldes för ytterligare fem år, och innehade posten till slutet av 2006.
  • Annan föddes 1938 och kom från en handelsfamilj i Ghana på Afrikas västkust. Han började arbeta inom FN redan 1962 efter utbildning på bland annat Macalester College i St Paul i delstaten Minnesota, USA, samt på Institut universitaire de hautes études internationales i Genève i Schweiz. Han innehade ett tiotal olika poster i FN innan han blev vald till generalsekreterare: undergeneralsekreterare för FN:s fredsbevarande insatser samt flera andra betydande positioner, inklusive posten som personalchef.
  • År 2001 delade Kofi Annan Nobels fredspris med Förenta nationerna för arbetet för att skapa en "bättre organiserad och fredligare värld". Annan ansågs också vara "den centrala personen i organisationens vitalisering", enligt kommitténs motivering.
  • Kofi Annan har beskrivits som en "fullblodsdiplomat" – beskedlig men orädd.
  • Efter att ha lämnat posten som FN:s generalsekretare grundade han Kofi Annan Foundation. Han var gift med svenskan Nane Annan, som han träffade när de arbetade för FN i Genève.

Vi uppdaterar.