Utredningen har analyserat sådana bolag där en enskild familj eller släkt äger minst 10 procent av bolagets aktier.

Enligt professorerna Seppo Ikäheimo och Olli-Pekka Lumijärvi vid Aalto-universitetet har enskilda familjer och släkter ett stort ekonomiskt inflytande om man ser till det totala aktieinnehavet i de börsnoterade bolagen i Finland. Stora finländska aktieägare är till exempel släkterna Herlin, Paasikivi och Ehrnrooth.

Undersökningen visar att de familjeägda bolagen klarar sig i genomsnitt bättre än andra börsnoterade bolag. Avkastningen på kapitalet är högre och rörelseresultatet är i genomsnitt bättre än i andra bolag, uppger Börsstiftelsen.

– Familjerna utvecklar bolagen på lång sikt, men aktar sig för att ta risker. Vi behöver fler sådana goda ägare, som tänker på företagets bästa och därmed skapar välstånd och arbetstillfällen i ett längre perspektiv, säger Seppo Ikäheimo i ett pressmeddelande.

De familjeägda företagen skiljer sig inte från övriga börsnoterade bolag då det gäller skuldsättning eller omsättningens tillväxt, men enligt undersökningen kunde de familjeägda bolagen satsa mer på internationell expansion och export än vad de gör i dag.

Endast en bråkdel av de finländska familjeföretagen väljer ändå att notera det egna företaget på börsen.

– Värdepappersmarknaden fungerar bäst då det finns en mångfald av aktörer och placerare på börsen. Det råder för tillfället en brist på medelstora ägare såsom familjer, säger vd Sari Lounasmeri på Börsstiftelsen.