Handelskamrarna i Finland har utarbetat en lista med landets viktigaste reparations- och utvecklingsområden inom trafiknätet. Från Österbotten nämns fyra projekt, bland annat att få med riksväg 8 i stomnätet och Kvarkenprojektet Midway Alignment.

– Våra företag konkurrerar globalt och i den konkurrensen spelar transporterna en viktig roll. För närvarande är till exempel landsvägstransporterna inte trygga för användarna och på sina ställen är vägarna i sådant skick att de kan skada både frakten och transportutrustningen, säger Österbottens handelskammares verkställande direktör Juha Häkkinen.

Från Handelskammarens håll poängterar man att Finlands ekonomiska framgång till stor del är beroende av exporten och att riksväg 8 är pulsådern som förenar västkustens industribälte med hamnarna och flygplatserna.

I landskapen på västkusten är exportens andel större än för landet i medeltal. Som exempel kan nämnas att av industrins omsättning på handelskammarområdet exporteras 71 procent medan medeltalet för hela landet är 57 procent.

Riksåttans inverkan på Finlands ekonomi är årligen tiotals miljarder euro. Underhållet av och investeringarna i vägen borde relateras till detta, säger Häkkinen

Det övriga Österbottniska projekten på listan är utvecklandet av riksväg 3 samt utvecklandet av järnvägstrafiken vilket innebär en elektrifiering av sträckan Ylivieska-Iisalmi och ett bygge av dubbelspår mellan Seinäjoki och Tammerfors

Handelskamrarnas förteckning över trafikprojekten är en lista över de värsta flaskhalsarna inom trafiken och över betydelsefulla utvecklingsobjekt runt om i Finland. Förteckningen riktar in sig på en långsiktig utveckling av trafiksystemet och kan fungera som verktyg åt beslutsfattarna.

– På handelskamrarnas lista över trafikprojekt finns nu många projekt där man beaktar målsättningarna att minska utsläppen från trafiken och företagens transportbehov. Listan är speciellt aktuell just nu då trafikens stomvägnät och det 12-åriga programmet diskuteras, konstaterar Centralhandelskammarens trafikexpert Kaisa Saario som sammanställt listan.

Listan är ett återkommande projekt hos Handelskammaren. Även i fjol fanns riksåttan och Kvarkentrafiken. Det gjorde även infartsleden till Jakobstad via väg 68. Det sistnämnda projektet har sedan dess fått pengar ur regeringens tilläggsbudget.