– Vi tror att barn som föds med kejsarsnitt får en annan bakterieflora än barn som föds vaginalt och att det kan spela roll för risken att utveckla födoämnesallergi, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Ludvigsson och hans kollega Niki Mitselou har studerat barn födda mellan 2001 och 2012 i Sverige. Enligt studien har barn födda med kejsarsnitt 21 procent högre risk att utveckla matallergi än barn med en normal förlossning.

Enligt studien är däremot risken för matallergier 26 procent lägre hos barn som fötts före vecka 32.

Forskarna vet inte vad det här beror på, men de tror att det kan bero på att man introducerar mat för mycket för tidigt födda barn på ett annat sätt. Också vården de får kan vara en orsak eftersom för tidigt födda barn följs noggrannare och längre av läkare.

Tidigare har mindre studier med liknande resultat gjorts men det här är den första som har kunnat visa ett samband mellan hur barn föds och matallergier, skriver Örebro universitet i pressmeddelandet.

Forskarnas mål är att hitta orsaker till matallergi för att på sikt förhindra att barn utvecklar allergier. Studien har publicerats i tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology. I studien deltog över en miljon barn.