• Finland – Estland 1–0 (1–0)
  • 1–0 Teemu Pukki (12).
  • Finlands laguppställning: Lukas Hradecky – Albin Granlund (76 min, Sauli Väisänen), Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Jukka Raitala – Robin Lod (86 min, Rasmus Karjalainen), Rasmus Schüller, Tim Sparv, Pyry Soiri – Jasse Tuominen, Teemu Pukki (89 min, Joni Kauko).
  • Publik: 4632.

Kyligt, blåsigt, blött. Det finländska vädret visade sig från sin sämsta sida på tisdagskvällen i Åbo – men det gjorde ingenting. De finländska supportrarna på kortsidan sjöng, hoppade och dansade i 90 minuter trots att regnet bara vällde ner över dem.

Orsaken till de många leendena på läktaren stavas Teemu Pukki. Norwich-anfallaren var tidigare något av en hackkyckling i landslaget. Nu har han överbevisat de mest inbitna kritikerna.

I lördags behövde han sju minuter för att näta mot Ungern. Nu small det efter tolv minuter. Pyry Soiri kom loss på vänsterkanten och serverade Pukki, som chippade in 1–0 i nättaket. Elegant, nonchalant, självsäkert – ett avslut av en anfallare med skyhögt självförtroende.

När Pukki lite senare tacklade omkull rutinerade försvarsbjässen Ragnar Klavan möttes han av kvällens näst största hurrarop. Anfallaren har verkligen fått en nytändning som heter duga.

Finland kunde ha utökat ledningen i första halvlek. SJK-målvakten Mihkel Aksalu såg ut som Bambi på hal is och var nära att ge Finland ett jätteläge, Jasse Tuominen träffade ribban med en kanon och Robin Lod hade en skaplig chans – men det ville sig inte. 1–0 stod sig till paus.

Estland var inte heller ofarligt. Gästerna från söder pressade högre än väntat och skapade en hel del oreda i den finländska försvarslinjen. Matchbilden blev inte så tillknäppt som många på förhand fruktade. Albin Granlund hamnade fel i några löpningar och Lukas Hradecky tvingades till ett antal ingripanden – men nära ett bakslag var Finland aldrig.

Efter pausvilan tog de blåvita hand om taktpinnen igen, men fler mål blev det inte. Pukki var närmast att näta, men lyckades inte pricka nätmaskorna med ett avslut från närhåll då 20 minuter återstod.

Matchen slutade 1–0 och Finland går upp i gruppledning eftersom Grekland förlorade borta mot Ungern.

Slutresultatet betyder att Finland förlängde den förlustfria sviten i VM-kvalet och Nations League till sex matcher. Det är samtidigt första gången på fem försök som Finland lyckas vinna i Åbo.

Det blåser nya vindar inom den finländska fotbollen. Om 1–0 känns som ett svagt resultat gäller det bara att blicka bakåt och minnas den senaste dusten mellan Finland och Estland i Åbo.

För tre år sedan satte Ats Purje två baljor då Estland vann med 0–2. Boris Rotenberg gjorde sin – hittills – enda landskamp för Finland och dåvarande tränaren Mixu Paatelainen sågade lagets insats vid fotknölarna. Några dagar senare fick Paatelainen sparken.