Stadsstyrelsen i Närpes har gett utlåtande om förslaget till nytt stomvägsnät.

Styrelsen reagerar på att hela riksväg 8 inte ingår i förslaget till stomnät för landsvägar. Speciellt bekymmersamt är enligt styrelsen att vägavsnittet Björneborg–Ytterjeppo, som har den allra största betydelse för Närpesegionen, inte ingår i förslaget.

– Riksåttan är den livsnerv som förenar västkustens industribälte, städerna och kommunerna samt hamnarna och flygfälten. Vägens betydelse förstärks av att det inte finns någon järnväg längs kusten mellan Åbo och Karleby, framhåller styrelsen.

Den påpekar att riksåttan är viktig för arbetspendlingen till stads- och kommuncentra och även mellan landskapen. För den som färdas långa sträckor till arbete och studier är den servicenivå riksåttan håller speciellt viktig.

Området längs riksväg 8 representerar en av de starkaste zonerna i landet med tanke på exportindustrin. Via hamnarna på västkusten går cirka 40 procent av värdet på landets varuexport. Antalet specialtransporter till hamnarna på västkusten är på det aktuella avsnittet mycket stort med ett högt ekonomiskt värde.

Därför anser styrelsen att, förutom trafikmängderna, även transporternas värde måste beaktas.
På förslag av ledamot Tanja Eklund (SFP) med flera lade styrelsen till att
ministeriet bör beakta att sjukvårdstransporter trafikerar riksvägen och att avstånden är långa.

– Vägen trafikeras av tung trafik, vilket skulle påverka miljön om den
måste ledas runt riksväg 8, sägs det också i tillägget till utlåtandet.

Där påpekas också att effektivare vinterunderhåll behövs, samt att riksväg 8 binder samman orterna Åbo, Björneborg, Vasa som är landskapscentran i Västra Finland.