– När det gäller frågan om statsministeromröstningen har jag i dag med gruppledarna bestämt att den ska äga rum i morgon, klockan 9.30, säger den nyvalde talmannen Andreas Norlén på en pressträff.

Om Stefan Löfven förlorar omröstningen kan det dröja flera dagar innan en ny statsministeromröstning kan hållas, enligt Norlén.

– Det kommer att ta betydligt längre tid än 24 timmar, säger Norlén.

Vilka villkor som gäller för att få bilda regering, exempelvis om det krävs en garanti för att få stöd för budgeten i riksdagen, vill han inte gå in på.

– Det är en fråga jag kommer att fundera över, om det blir aktuellt att bilda ny regering. Men jag har inte tagit ställning till det ännu, säger Norlén.

– Det grundläggande kravet är att statsministern tolereras av riksdagen, Det innebär att 175 ledamöter i riksdagen inte får rösta nej, tillägger han.

Om Löfven röstas ner och Andreas Norlén sedan ger uppdraget till Moderatledaren Ulf Kristersson att bilda en Alliansregering, anser Liberalerna att den regeringen måste ha säkrat att den första budgeten i höst klarar sig utan att röstas ned.

TT: Hur ska ni få sådana garantier?

– Det måste samtal utvisa. Men de samtalen kan på allvar komma igång först när den nuvarande regeringen har avgått, när talmannen är vald och talmansrundorna har inletts, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Både han och Centerledaren Annie Lööf säger att det krävs blocköverskridande stöd för en Alliansregerings budget, de tänker inte stödja sig på Sverigedemokraterna.

– Det är möjligt rent matematiskt, men de ideologiska motsättningarna är för stora, säger Björklund om varför SD-stöd inte är tänkbart för L.

Annie Lööf säger:

– Om en Alliansregering ska tillträda i det här läget så krävs det stöd över blockgränsen. Det var därför som Alliansens fyra partier för en och halv vecka sedan sa att vi söker stöd över blockgränsen, för den ekonomiska politiken men också för reformer.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill för dagen inte gå in på frågan om en Alliansregering på förhand måste ha säkrat stöd över blockgränsen när den tiden kommer. Men han vill att statsministeromröstningen om förtroendet för Löfven ska hållas så snart som det bara går.

– Det finns inget skäl att vänta, kan den äga rum fort så tycker jag att det vore en fördel.

– Jag och alla Allianspartier anser att det vore bra att inte skjuta det på framtiden, säger Kristersson.

På TT:s fråga om SD framöver kan tänka sig att stödja den budget som en eventuell Alliansregering ska lägga fram, utan att förankra den först hos SD, svarar Åkesson att det beror på vad som står i den.

– Men för mig är inte en Alliansregering något förstahandsalternativ, på något sätt. Det tycker jag att vi har varit mycket tydliga med både före och efter valet, säger Åkesson som flera gånger talat om att en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna är hans föredragna alternativ i det här läget.