Ordförande för Blå framtids riksdagsgrupp, Simon Elo, meddelar på tisdag förmiddag på Twitter att han har kallat partiets riksdagsgrupp till ett extra möte på tisdag klockan 17 i Riksdagshuset. Mötet handlar om regeringssamarbetet, skriver Elo.


Även Centerns riksdagsgrupp håller ett extra möte på tisdag klockan 17 med anledning av den inflammerade situationen som råder mellan Centerpartiet och Samlingspartiet.

Elo säger till Helsingin Sanomat på tisdagen att Blå framtids riksdagsledamöter vill veta hur det står till med regeringssamarbetet.

– Det är tydligt att relationen mellan Centern och Samlingspartiet är inflammerat, säger Elo till Helsingin Sanomat.

– Jag kan förstå att statsministern blev upprörd över hur Samlingspartiet agerade under veckoslutet. Även i vår grupp har man varit irriterade över att vissa samlingspartistiska riksdagsledamöter ser sig ha rätt att ta friheter i en förtroendeomröstning, säger Elo.

Den förtroendeomröstning Elo talar om gällde riksdagens förtroende för utrikesminister Timo Soini (Blå). Soini har under sin ministerperiod uttryckt sin personliga syn på kvinnans rätt till abort på ett sätt som många upplevt stå i konflikt med landets officiella linje.

Det föranledde oppositionspartierna SDP, De gröna, Vänsterförbundet och SFP att föreslå misstroende för Soini.