Enligt Tehy försätts arbetstagarna fortfarande i olika situationer utifrån bolagets storlek i en ytterst väsentlig fråga som berör uppsägningsskyddet.

Tehy är social- och hälsovårdens fackorganisation.

– Det handlar om arbetsavtalslagen, vars centrala princip är att skydda den svagare parten, alltså arbetstagaren. Regeringen hoppas att den nya lagen ska ha en positiv sysselsättande effekt, men bygger inte sitt antagande på forskning, säger Tehys vice ordförande Anna-Leena Brax i ett pressmeddelande.

Enligt Tehy är lagförslaget luddigt formulerat, vilket kommer att leda till tolkningstvister då allt fler uppsägningar behandlas i domstolen i framtiden.

– Regeringens budskap är motstridigt. Man vill ha en ny lag, men samtidigt understryker regeringen att det går att komma överens om ett bättre uppsägningsskydd i kollektivavtalet. Det är lagstiftarens uppgift att garantera att vi har ett jämlikt uppsägningsskydd som gäller alla arbetstagare i Finland, säger Brax.

Enligt Tehy kan dödläget endast brytas genom att regeringen retirerar och tar tillbaka sitt lagförslag.

– Tehy ser för tillfället inga möjligheter till en uppgörelse. Lagförslaget är en flopp och vi kan inte godkänna det. Tehy fortsätter beredningen av sina arbetsstridsåtgärder, uppger Tehy i pressmeddelandet.