Målet är snabbare integration men också en ökad hemkänsla för nyinflyttade i Jakobstadsregionen. Johanna Järvikivi är en av handledarna som tar emot på Integrationsenhetens informationspunkt "Intergrationsporten".

– Det kan handla om jobb, praktik- eller studieplats. Efter att den nya lagen om taxitrafik trädde i kraft har jag exempelvis fått frågor om hur man kan börja köra taxi. En annan ville ha hjälp med att översätta dokument som visar hens yrkeskompetens från hemlandet, säger servicehandledare Johanna Järvikivi.


Målgruppen är invånare med invandrarbakgrund som bor i Jakobstadsregionen. Enligt Järvikivi spelar det ingen roll varför man flyttat hit eller hur länge man varit här.

– Det finns många regionala läroanstalter och organisationer som jobbar med sysselsättning och utbildning för personer med invandrarbakgrund. Mitt mål är att hjälpa personer in på rätt stig och kanske fylla ett tomrum ifall ett sådant finns. Det kostar inget att besöka oss. Tillsammans gör vi upp en plan för hur personen kommer vidare.

Integrationsporten finns på Alholmsgatan och är öppen vardagar klockan 13–16.