De två medlemsländerna har utsatts för varsin så kallad "artikel 7-process", som i slutändan kan leda till att de tillfälligt blir av med sin rösträtt i EU-sammanhang.

För Polens del bygger processen på EU-kommissionens kritik mot främst landets reformer på domstolsområdet. Vid tisdagens genomgång av läget på EU-ministrarnas möte i Luxemburg bestämdes dock bara att göra ännu en utfrågning.

– Det finns en enighet om att processen inte är klar. Med största trolighet blir det en tredje utfrågning i december, säger EU-minister Ann Linde (S) efter mötet.

För Ungerns del är läget annorlunda, eftersom själva processen dragits igång av EU-parlamentet. Det gör ministerrådet aningen villrådigt i hur man ska gå vidare rent juridiskt.

– Man har aldrig gjort något sådant här förut. Man vet inte hur man ska låta parlamentet berättat om vad de har kommit fram till, säger Linde.

Hon och den svenska regeringen är kritisk mot Ungerns agerande mot exempelvis landets frivilligorganisationer. Samtidigt är hon tveksam till om den ganska svepande och allmänna kritiken från EU-parlamentet gör det möjligt att använda sig av artikel 7-processen.

– Jag tror att när det gäller Ungern så är det mer effektivt att använda överträdelseinstrumentet och där har kommissionen gått in på flera ärenden, säger Linde i Luxemburg.