Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) varnar i riksdagens EU-nämnd för att tiden börjar rinna ut.

Den 29 mars 2019 kommer Storbritannien att lämna EU, oavsett om något avtal då är klart eller inte.

– Det finns en risk att vi får en skilsmässa utan uppgörelse – en så kallad no deal – men vi är inte där än, säger Löfven inför toppmötet.

På EU-nivå pågår nu parallellt med förhandlingarna även förberedelser för ett scenario utan avtal.

Brexitdiskussionen i Bryssel väntas inte ge särskit många resultat. Tidigare var planen att ledarna skulle kunna ge klartecken om att utlysa ett avgörande brexitmöte till mitten av november för att definitivt knyta ihop säcken.

Få tror emellertid på att ens ett sådant beslut kan fattas just nu. Samtidigt är alla inställda på att ett extramöte kan kallas in med kort varsel, om så skulle krävas.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är fortsatt optimist.

– Det finns fortfarande en chans att vi når ett bra och hållbart utträdesavtal. Samtidigt ingår det naturligtvis i ett ansvarstagande och framåtblickande styre att vi förbereder oss på alla scenarier. Det inkluderar möjligheter att Storbritannien lämnar EU utan avtal, säger Merkel i det tyska parlamentet inför toppmötet, rapporterar AFP och Reuters.

Zoom

– Det finns fortfarande en chans att vi når ett bra och hållbart utträdesavtal, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Lehtikuva/AFP/Tobias Schwarz



Storbritanniens utträdesavtal har förhandlats fram och tillbaka sedan i fjol somras och uppges vara klart till över 90 procent.

Den stora olösta tvisten gäller hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera efter brexit. Frågan är central för fredsöverenskommelsen från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirlands ekonomier.

Nordirlands Londontrogna unionister vill absolut inte se någon lösning som innebär att någon form av gräns införs mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Hittills har unionistpartiet DUP också fått starkt stöd i gränsfrågan från den brittiska regeringen och premiärminister Theresa May.

Samtidigt trycker republiken Irland hårt på behovet av att hålla gränsen öppen, i enlighet med den nödlösning – som parterna egentligen redan har enats om – där Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:s tullunion och inre marknad för att inte riskera fredsprocessen.

Zoom

Inför kvällens brexitmöte samlades demonstranter i Bryssel och krävde att Storbritannien stannar i EU. Foto: Lehtikuva/Anniina Luotonen



Som en variant har EU föreslagit att den övergångsperiod som ska gälla från det brittiska utträdet den 29 mars 2019 fram till årsskiftet 2020/2021 kan förlängas i åtminstone ett år, för att ge mer utrymme för att lösa Irlandstvisten.

Irlands premiärminister Leo Varadkar ger tummen upp för en ettårig förlängning av Storbritanniens övergångsperiod – men anser inte att den kan ersätta den "nödlösning" om Nordirland som redan har överenskommits.

– Det är en förtroendefråga, säger Varadkar enligt irländska tv-bolaget RTE på väg in till de kristdemokratiskt konservativa EU-ledarnas förmöte i Bryssel.

Inför själva toppmötet kommer Varadkar att hålla ett eget förmöte med Theresa May.

Den brittiska premiärministern träffar även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk innan hon ska ge sin syn på förhandlingsläget till de församlade stats- och regeringscheferna.

Ett verkligt genombrott i förhandlingarna väntas dock dröja till att den brittiska regeringen om två veckor lagt fram sin budget. May är hårt ansatt både inom den egna regeringen och Konservativa partiet och riskerar att falla på budgeten, om oenigheten kring brexit kvarstår.

Toppmötet i Bryssel

  • Onsdagens EU-toppmöte i Bryssel inleds klockan 20. Först kommer EU-parlamentets talman Antonio Tajani att tala till stats- och regeringscheferna innan Storbritanniens premiärminister Theresa May ger sin beskrivning av brexitläget. Därefter går de kvarstannande 27 EU-ländernas ledare vidare för att hålla en arbetsmiddag om förhandlingssituationen. Vid middagen ska EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ge sin syn på läget. Dessutom ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker rapportera vilka förberedelser som har vidtagits för den situation som uppstår om inte EU och Storbritannien kan enas.
  • Toppmötet fortsätter på torsdagen med ett ordinarie möte, med samtliga 28 ledare, om bland annat migration och säkerhet. Dessutom hålls ett eurotoppmöte, där även icke-euroländer är välkomna att vara med.
  • Statsminister Stefan Löfven (S) deltar under onsdagen och början av torsdagen, men åker sedan hem, vilket gör att Finlands statsminister Juha Sipilä även får representera Sverige under eurotoppmötet. (TT)