Auvo Rauhala är anställd på 20 procent, med särskild inriktning på hälsovårdsadministration och ledarskap.

På Vasa centralsjukhus arbetade Rauhala både med kliniskt arbete och vid sjukhusets medicinska ledning. Han är också känd som försvarare av Vasa centralsjukhus.

Rauhala, född 1953, är filosofie doktor och docent, och har gjort omfattande forskning inom både medicin och hälsoadministration.

Professorn i vårdvetenskap vid Åbo Akademi, Lisbeth Fagerström, anser att utnämningen av Rauhala stärker hälsovetenskaperna vid Åbo Akademi. Man får mer praktisk kompetens från hälsovården och sjukhusvärlden och stärker kontakterna mellan universitetet och arbetslivet.

– Vi har till exempel tänkt undersöka sambandet mellan sjukskötarnas arbetsbörda och patientsäkerhet, sjukhusdödsfall, personalens välbefinnande och sjukledigheter, säger Fagerström i ett pressmeddelande.

Dessutom planerar ÅA att tillsammans med lokala hälsovårdsorganisationer undersöka effekterna av social- och hälsovårdsreformen i Österbotten, och effekterna av regeringens beslut gällande sjukhus med omfattande jour då det gäller behandlingen av svenskspråkiga patienter i Österbotten.

– Jag är mycket glad över möjligheten att som pensionär från sjukhusadministration ännu få fortsätta mitt livsverk inom hälso- och sjukvården i Österbotten i en helt ny roll.

– Jag känner, att här kan jag använda all den kunskap och erfarenhet som jag har samlat för att främja landskapets hälsovård och befolkningens hälsa genom vetenskaplig forskning, säger Rauhala i pressmeddelandet.

Av en affilierad professor vid Åbo Akademi krävs doktorsexamen och för undervisning relevant arbetserfarenhet från näringslivet, offentlig förvaltning eller tredje sektorn under en period på minst fem år. Anställningen är tidsbunden, högst tre år, och uppgår till högst 20 procent av en ordinarie anställning. Utnämningen sker genom inbjudan.