Valtteri Viljanen faller bort från andra backparet och ersätts av Ville Saukko. I övrigt är Sports laguppställning oförändrad efter fredagskvällens förlängningsseger mot KalPa.

Olavi Vauhkonen hade 1+1 mot KalPa och klev upp som poängkung i Sport i och med fler gjorda mål än Antti Kalapudas. Vauhkonen har 6+6=12 poäng medan Kalapudas skrapat ihop 4+8=12 poäng.

Jyri Niemi, som avgjorde i powerplay i förlängningen mot KalPa, har varit i poängtagen på sistone och är Sports poängbästa back med med 3+6=9. Det räcker till en elfteplats i backarnas poängliga.

Sports laguppställning

  • Toni Kallela – Aleksi Ainali – Miro Lehtimäki
  • Roope Talaja – Tommi Tikka – Erik Riska
  • Jesse Paukku – Antti Kalapudas – Olavi Vauhkonen
  • Tomi Körkkö – Valentin Claireaux – William Rapuzzi
  • Oskari Manninen – Niklas Nevalainen
  • Tony Sund – Ville Saukko
  • Colby Robak – Jyri Niemi
  • Victor Westermarck sjunde back
  • Mv: Mika Järvinen (Sami Aittokallio)
  • Nedsläpp 18.30 på Kopparön.

Kärpät saknar sin poängkung i kvällens match. Yttern Mika Pyörälä provade på spel i schweiziska SC Bern förra säsongen, men flyttade tillbaka till Uleåborg och ligger sjunde i poängligan med sina 8+8=16 poäng. För tillfället är Pyörälä skadad.

Men Kärpät har till exempel FM-ligans vassaste nykomling i sina led. Efter två säsonger juniorhockey i Kanada valde Tammerforsfödde anfallaren Aleksi Heponiemi att ligadebutera i Kärpät. 19-åringen har 4+12=16 poäng hittills och spelar i andrakedjan med 18-åriga centern Rasmus Kupari och Jasper Lindsten.

Heponiemi draftades i andra omgången av Florida Panthers i fjol och Kupari gick som tjugonde i första omgången då Los Angeles Kings valde honom i sommarens draft.

Kärpäts Sportfostrade tränare Mikko Manner fortsätter även som assisterande i landslaget och när truppen till nästa veckas EHT-turnering i Helsingfors offentliggjordes fanns fem spelare från Kärpät med: målvakten Veini Vehviläinen, backarna Jani Hakanpää, Atte Ohtamaa och Teemu Kivihalme och anfallaren Ville Leskinen.

Vehviläinen, som spelat på lån i Sport, toppar målvaktsstatistiken i ligan och vaktar kassen i kväll och Leskinen, som även han figurerat i Sport, spelar till vänster i förstakedjan. Hakanpää saknas på grund av skada.

I mitten av tredjekedjan hittas en annan Sportbekanting. Slovaken Michal Krištof anslöt till Sports A-juniorer från fostrarklubben HC Nitra 2011 och gjorde succé. Efter en solid säsong i FM-serien fick Krištof aldrig chansen ordentligt i ligan. Det blev en säsong FM-seriehockey i Hokki innan Krištof flyttade hem till Slovakien, men efter två år är han tillbaka i Finland och en viktig kugge i Kärpät.

25-åriga Krištof, som spelade både OS och VM för Slovakien förra säsongen, har samlat på sig 3+7=10 poäng hittills.

Viktiga byggstenar är även 33-åriga kanadensaren Shaun Heshka, som spelar i första backparet, och 37-åriga tidigare landslagskaptenen Lasse Kukkonen, som hittas i tredje backparet.

Sport kommer till match med fyra raka segrar bakom sig, medan ligaledande Kärpät vunnit fjorton av sina femton senaste matcher. När lagen möttes i Uleåborg den 13 oktober tog hemmalaget en klar seger med 5–0 efter mål av bland andra Heponiemi och Krištof.