Innoväxthus har som mål att bevara och stärka växthusklustrets ställning i Närpes och hela Österbotten.

– Avsikten har varit att identifiera problemen i växthusklustret. Jag började med att ordna workshoppar där jag frågade producenterna direkt vad som är fel och orsakar problem, berättar projektledaren Irene Vänninen.

Utmärkande för österbottniska projektarbetare är att de är positivitet, har en tro på framtiden och en vilja att lyckas, konstaterar konstaterar Kirsi Tikkanen som är informatör för Lyhde II-projektet, som ordnat tävlingen.

– Genom sådana här projekt skapar man en intressant och livskraftig landsbygd i stället för att gnälla på vad som saknas i området. Man gör till och med helt nya saker som ingen annan ännu gör, säger Tikkanen.

Avsikten har varit att identifiera problemen i växthusklustret.
Irene Vänninen


Tävlingen ordnades bland projekt i Österbotten och Mellersta Österbotten som genomförts med stöd från NTM-centralen i Österbotten och Leader.

De övriga vinnarna var Businesse som utvecklat Stedox-innovationen inom byggnadsbranschen, Kyröön Kievaris utbyggnad av besökscentret i anslutning till Kyrö Distillery, och Mö Foods från Lochteå som förädlar livsmedel av havre.


Under åren 2014–2018 har NTM-centralen, Leader Aktion Österbotten och Leadergruppen Yhyres ry beviljat finansiering till cirka 500 projekt och företag i Österbotten och Mellersta Österbotten genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Det handlar om nästan 42 miljoner euro i stöd för att utveckla företag som är verksamma på landsbygden och för utvecklingsprojekt som ansluter till service för invånarna och deras trivsel, framgår av ett pressmeddelande.