Som enda finländska skola premierades Kristinestads högstadieskola med den europeiska utnämningen, Årets entreprenöriella skola förra veckan i Wien, Österrike.

– Nu gäller det bara att vi hittar en lämplig plats för diplom och statyett, så alla kan se vad vi lyckats med, säger läraren i företagsfostran Margita Engelholm som tillsammans med bildningsdirektör Maarit Söderlund hämtade priset.

Det var Ung Företagsamhets rf:s europeiska takorganisation, JA (Junior Achievement) Europe som delade ut utnämningen för fjärde året i rad.
Totalt premierades 17 skolor från lika många länder.

Kriterierna för utnämningen är att entreprenöriella aktiviteter inkluderas i en stor del av skolans undervisning, skolan har en vision och plan för företagsamhetsfostran, skolan allokerar resurser för företagsamhetsfostran, skolan stöder lärarnas professionella utveckling och fortbildning inom företagsamhetsfostran och att skolan inkluderar det lokala samhället och näringslivet i sina aktiviteter.

– Det var samtidigt ett väldigt lärorikt tillfälle där vi fick chans att utbyta kontakter med andra Europeiska skolor, säger Engelholm.

– Och för att få kvitto på att Finland nått långt inom temat företagsfostran. Delegaten från Rumänien var mäkta imponerad över situationen i Finland där regeringen stöder företagsfostran som även finns inkluderat i läroplanen. Det sätter allt i perspektiv.