Omröstningen i Calgary hölls efter en infekterad debatt om ansökningens vara eller icke vara som pågått i flera månader. Över 300 000 personer röstade på tisdagen och nej-sidan fick 56,4 procent av rösterna enligt det inofficiella resultatet.

– Resultatet var inte överraskande på grund av de politiska diskussionerna och osäkerheten som funnits, meddelar Internationella olympiska kommittén (IOK) i en kommentar.

– Det är en besvikelse att argumenten om de sportsliga, sociala och långsiktiga fördelarna inte fick opinionen att vända.

Även om folkomröstningen inte är bindande har de styrande i Calgary lovat att följa resultatet. Och kampanjledningen har gett upp.

– Nu ska vi fråga oss vad vi lärt oss och fortsätta att fundera på vad vår nästa dröm blir och vilket som är nästa projekt som ska inspirera oss, säger kampanjordföranden Scott Hutcheson i ett uttalande.

Efter Calgarys nej finns bara två städer kvar som kandidater som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 – Stockholm och Milano–Cortina d'Ampezzo i Italien.

– Vi fortsätter vårt samarbete med dem för att se till att få den bästa möjliga värden för vinterspelen 2026, säger IOK.

Så fortsätter kandidatprocessen

  • 11 januari: Sista datum att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.
  • Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.
  • 12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
  • Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
  • 23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

Efter Calgarys nej – vad händer nu?

Calgaryborna har röstat nej och Stockholms politiker är minst sagt tveksamma till att ta vinterspelen till Sverige. Och även det italienska konceptet omgärdas av frågetecken.

Vad händer nu i ansökningsprocessen? Vi reder ut frågorna.

Är Calgary helt borta från OS-processen efter folkets nej?

I praktiken ja. Folkomröstningen var enbart rådgivande, men de styrande i Calgary har lovat att följa utslaget. Borgmästaren Naheed Nenshi säger att folket har gett sitt tydliga besked och svarar på frågan om kandidaturen är död:

– Ja, det är väldigt tydligt så.

Vad innebär det här för Stockholms ansökan om OS och Paralympics?

I nuläget betyder det ingenting eftersom den svenska kandidaturen ännu varken fått något godkännande från Stockholms stad eller från regeringen.

De styrande i stadshuset i Stockholm har sagt nej till OS. Men den svenska kampanjen arbetar vidare för att försöka få politikerna att ändra sig. Sveriges olympiska kommitté och paralympiska kommitté har haft möte med tjänstemän i stadshuset och ska träffa politikerna i månadsskiftet november-december.

Regeringen måste också ta beslut om att man står för de yttre säkerhetskostnaderna innan anmälan ska vara inlämnad till Internationella olympiska kommittén (IOK) den 11 januari.

Hur är läget för Milano och Cortina d'Ampezzo?

Nyligen fick kandidaten säkerhetsgarantin från den italienska regeringen. Däremot säger regeringen blankt nej till andra ekonomiska bidrag till spelen. Kandidaten uppger dock att finansieringen är säkrad genom bidrag från regionerna Lombardiet och Veneto. IOK:s ordförande Thomas Bach har nyligen uttryckt sig positiv till kandidaturen efter ett möte i Rom.

Zoom

IOK-ordföranden Thomas Bach, till vänster, tillsammans med Giovanni Malago, ordförande för Italiens olympiska kommitté. Milano och Cortina d'Ampezzo hör till kandidaterna till vinter-OS 2026. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT


Ur ekonomisk- och hållbarhetssynpunkt, hur står sig Stockholm i jämförelse med Milano och Cortina d'Ampezzo?

Den italienska kandidaten har inte presenterat någon budget, men tanken är att man liksom Stockholm inte ska bygga särskilt mycket i strävan efter att hålla kostnaderna nere. Det som kan tala emot är att man vill rusta upp bob- rodel- och skeletonbanan i Cortina, vilket blir mycket dyrare än att använda existerande isbanor i Innsbruck eller St Moritz. Dessutom finns det frågetecken kring efteranvändningen av anläggningen.

Stockholms budget ligger på cirka 1,3 miljarder euro. Den enda enda arena som ska byggas i Sverige är eventuellt en skridskostadion samt en skidanläggning i Stockholmsområdet.

Vad gör IOK om man står utan kandidater?

Calgary är den femte kandidaten som faller bort sedan Sion, Sapporo och Graz sagt nej och Erzerum fått nej från IOK. Om även Stockholm och Milano–Cortina d'Ampezzo försvinner kanske IOK vänder sig till städer som visat sig intresserade av OS 2030 – till exempel Salt Lake City eller Barcelona. Eller så kan Peking, som har vinterspelen 2022, eller Pyeongchang, som hade spelen i år, vara alternativ.

På tisdagens meddelade Finlands olympiska kommitté att förutsättningarna för att ordna OS i Finland ska utredas. En rapport kring frågan ska stå klar i början av nästa år.