Krista Pärmäkoskis beslut att lätta på farten och låta sig passeras i söndagens sprint i Finlands cup i Rovaniemi strider mot skidförbundets regler. Enligt dessa ska en deltagare i en tävling alltid sträva efter bästa möjliga resultat.

Pärmäkoski har fått en skriftlig varning från förbundet efter att det konstaterats att hon varken drog egen nytta av tilltaget eller hindrade andra tävlanden från att prestera. Enligt bedömningen handlade tilltaget om obetänksamhet framom avsiktlighet.

– Jag deltog för att få trygghet i sprintåkandet med ny utrustning och teknik. Efter sprintkvalet kände jag mig ovanligt trött i kroppen och tog beslutet att inte delta i alla starter. Jag medger att jag bedömde situationen fel. Jag tänkte inte efter, säger Pärmäkoski i ett pressmeddelande från förbundet.

– Jag tar detta på största allvar och drar lärdom av det här. Nu kan jag reglerna bättre och jag vill inte upprepa något sådant här.

Förbundet meddelar att det tänker gå igenom reglerna och se till att de är tidsenliga.

– Vi vill även få ut mer information än tidigare till idrottarna så att de vet vad som gäller, säger verksamhetsledaren Mika Kulmala.