– Ett byte av ledarskap i Konservativa partiet just nu sätter vårt lands framtid i fara, säger May i ett uttalande utanför 10 Downing Street i London.

För att utlösa en förtroendeomröstning om Toryledaren krävs att minst 15 procent – eller 48 – av partiets parlamentsledamöter i underhuset begär en sådan. Den tröskeln har nu nåtts, meddelar Graham Brady, som leder den så kallade 1922-kommittén som beslutar om sådana omröstningar.

Och den kommer att ske redan i kväll, mellan klockan 19 och 21 svensk tid, uppger Brady. Rösterna ska räknas ihop direkt och ett uttalande utlovas kort därefter om utfallet.

May visar dock tydligt att hon inte tänker ge vika.

– Jag har varit medlem i Konservativa partiet i över 40 år, betonar premiärministern.

– De enda vars intresse det här tjänar är (Labourledaren) Jeremy Corbyn och John McDowell (Labours tilltänkta finansminister). Vi måste och vi ska leverera på resultatet i folkomröstningen, säger May i London.

För att sparka May från partiledarposten krävs att minst 158 av 315 av partiets ledamöter i underhuset röstar emot henne.

Om hon klarar sig i omröstningen måste hennes motståndare vänta minst ett år innan de kan försöka utmana henne på nytt. Men om hon bara får en knapp majoritet av sina ledamöter bakom sig så är hennes ställning ytterligare försvagad.

Och om hon tvingas bort från partiledarposten med bara några månader kvar till brexit kan utträdet kompliceras ytterligare.

Mays inrikesminister Sajid Javid ger sitt "fulla stöd" till premiärministern, trots beskedet om en förtroendeomröstning.

"Det sista vårt land behöver just nu är en ledarkamp inom det Konservativa partiet. Det kommer att ses som egoistiskt och fel. Premiärministern har mitt fulla stöd och är bästa person att se till att vi lämnar EU den 29 mars", skriver Javid på Twitter. 

158

ledamöter måste rösta emot May för att hon ska sparkas från partiledarposten.

 

Inrikesministerns stöd är extra intressant med tanke på att Javid själv flitigt nämnts som en av de starkaste kandidaterna till att ta över Mays jobb, om hon skulle tvingas bort.

Även arbetsmarknadsminister Amber Rudd – Javids företrädare som inrikesminister – och utrikesminister Jeremy Hunt ställer sig genast bakom Theresa May.

"Premiärministern har mitt fulla stöd. Vid det här allvarliga läget måste vi stödja och arbeta med premiärministern för att leverera ett utträde ur EU och i våra inrikesfrågor", twittrar Rudd.

Premiärministern får också understöd från sin justitieminister David Gauke, som varnar för att en eventuell förlust för premiärministern skulle innebära att man måste försena det brittiska utträdet ur EU.

"Att flytta på henne vore egoistiskt och oansvarigt", anser Gauke.

Andra ministrar som redan hunnit uttala sitt stöd är bland andra miljöminister Michael Gove och biståndsminister Penny Mordaunt – två av de regeringsledamöter som annars anses vara mest kritiska till Mays arbete. 

Fakta: Förtroendeomröstning mot partiledaren May

  • För att fatta beslut om en förtroendeomröstning om partiledaren krävs att 15 procent av de konservativa ledamöterna i parlamentets underhus skriver under ett brev till ordföranden i partiets så kallade 1922-kommitté. Tories har 315 medlemmar i underhuset, alltså krävs 48 ledamöter för att utmana Mays ledarskap.
  • Vid en omröstning, som är hemlig, krävs att partiledaren får 50 procent av rösterna från partiets parlamentsledamöter för att få sitta kvar.
  • Om May vinner en eventuell omröstning kan hon inte tvingas till en ny förtroendeomröstning förrän om tidigast ett år.
  • Om hon förlorar måste hon lämna partiledarposten och förväntas även lämna jobbet som premiärminister.
  • En del politiska bedömare anser att Mays ställning blir så svag att det blir svårt för henne att stanna på sin post om fler än 100 Toryledamöter röstar emot henne.
  • Källa: BBC