Strax före onsdagens presskonferens i Trondheim meddelade det norska skidförbundet på Facebook att Petter Northugs karriär är över.

Här kan man se NRK:s direktsändning från presskonferensen där Petter Northug själv berättar om att han slutar. (Presskonferensen börjar en halvtimme in i sändningen.)

I samband med säsongsinledningen i Beitostölen i november sa 32-åriga Northug att han gett sig själv några veckors tid för att börja prestera. Hittills har han inte levererat och Northug har inte fått vara med i någon av de tre inledande världscuptävlingarna.

Northug debuterade i ett sprintlopp i världscuptävlingen i Drammen i mars 2005. Sedan dess har han vunnit 38 världscuplopp och blivit totalvinnare två gånger – 2010 och 2013. Lägg därtill två OS-guld och tretton VM-guld – vilket gör honom till en av tidernas främsta skidåkare.

Norrmannen har vunnit allt från sprint till femmilar och retade gallfeber på konkurrenterna genom att vägra att dra i fälten eftersom han visste att han var överlägsen de andra i spurten.

Säsongen 2013–2014 blev misslyckad, på grund av sjukdomar och dålig form. Northug blev också medaljlös i OS i Sotji, Senare på våren kraschade han med sin bil, alkoholpåverkad. Han erkände sig skyldig och dömdes till 50 dagars fängelse och böter.

Northug kom tillbaka, frisk och i god tävlingsform, och blev VM-kung i Falun 2015. Han vann det individuella sprintloppet och teamsprinten, var en del i det norska stafettlaget som tog guld och avslutade VM med seger i femmilen genom en spurtstrid mot tjecken Lukas Bauer och svensken Johan Olsson.

Efter Falun-VM har Northugs karriär dalat. Hans sista världscupseger kom i sprint i Drammen i februari 2016.

Northug har redan gjort klart med jobb efter karriären. Han ska börja jobba för norska TV2.