Brexit skulle egentligen för en gångs skull ha fått stått i skymundan vid toppmötet, men efter de senaste dagarnas dramatik är det brittiska utträdet i stället ett givet huvudämne.

"Tanken är att vi ska lyssna till hur Storbritanniens premiärminister bedömer läget. Senare möts vi som 27 (de kvarstannande EU-länderna) för att diskutera frågan och anta relevanta slutsatser", skriver permanente rådsordföranden Donald Tusk i sin inbjudan till mötet.


Där skickas också en tydlig varning ut om att ett avtalslöst brittiskt utträde inte kan uteslutas, trots allvarliga konsekvenser för båda sidor.

"Eftersom tiden rinner ut kommer vi också att diskutera förberedelserna inför ett no deal-scenario", skriver Tusk.

Det som sker nu är att premiärminister Theresa May – lutande sig mot gårdagskvällens ganska svajiga stöd i den egna partigruppens förtroendeomröstning – i kväll ska "dela med sig av sin oro" över situationen.

Efter det får May sedan lämna rummet medan de kvarstannande 27 ledarna ska reda ut vad de kan göra åt saken.

"Tydligt att EU27 vill hjälpa. Frågan är hur", twittrade Tusk efter sitt möte med May i förrgår.

Svaret är måhända någon form av deklaration, tolkning, uttalande eller tilläggsprotokoll där rest-EU försöker lugna de mest skeptiska britterna i Mays parlament.

I ett utkast till gemensamt uttalande som nyhetsbyrån Reuters har läst säger sig EU vara redo att diskutera den så kallade nödlösning som är till för att hålla gränsen mellan Irland och Nordirland öppen om inga andra lösningar nås. Målet är att nödlösningen ska vara tillfällig, understryks i utkastet – även om något slutdatum inte kan sättas.

I utkastet till dokumentet – som ska övertyga det brittiska parlamentet att godkänna brexitavtalet – sägs dock att utträdelseavtalet inte ska ändras.

– Jag vet inte vad som är möjligt, men jag vet vad som är omöjligt. Det är omöjligt att omförhandla det avtal som slöts den 25 november. Allt annat kan diskuteras, säger en högt uppsatt EU-diplomat inför toppmötet.

Utöver brexit ska ledarna i kväll även diskutera arbetet med EU:s nästa långtidsbudget, för åren 2021–27, samt utrikesrelationerna – inte minst till Ryssland.


Exempelvis väntas klartecken till att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, med anledning av kriget i östra Ukraina, i ytterligare ett halvår.

I morgon väntar sedan samtal om bland annat migration och klimat samt utvecklingen av eurosamarbetet.

Årets sista toppmöte

  • EU:s stats- och regeringschefer sitter på torsdagen och fredagen samlade till årets sista toppmöte i Bryssel. Så här ser arbetsplanen ut:
  • Torsdagens program:
  • Mötet inleds med sedvanligt tal av EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Första delen av mötet domineras sedan av en längre diskussion om arbetet med nästa långtidsbudget för 2021–27, samt utrikesläget – bland annat om händelserna i Azovska sjön.
  • På kvällen inleds en arbetsmiddag där Storbritanniens premiärminister Theresa May inledningsvis får ge sin syn på brexitläget. Därefter håller de 27 EU-länder som blir kvar efter Storbritanniens utträde ett internt möte om brexitsituationen.
  • Fredagens program:
  • Mötet återupptas med diskussion om inre marknaden, klimatförändringarna, migration och kampen mot desinformation, rasism och främlingsfientlighet.
  • Arbetslunch om reformer i euroområdet.
  • Avslutande presskonferens med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och kommissionsordförande Jean-Claude Juncker.