– Ett robust och kompetent övervakningssystem är inte bara grundläggande. Det är också något som behövs akut och båda parterna har sagt till oss att de skulle välkomma det väldigt mycket och verkligen är beroende av det, säger det särskilde sändebudet Martin Griffiths inför FN:s säkerhetsråd på fredagen.

Kriget har rasat sedan 2014, men trappades upp 2015 när Saudiarabien gav sig in i konflikten och flygbombningarna intensifierades med stora civila kostnader som följd. Nu är situationen i Jemen världens största humanitära katastrof.

Den viktigaste överenskommelsen mellan de Iranstödda Huthirebellerna och Jemens saudiskstödda regering under fredssamtalen på Johannesbergs slott norr om Stockholm gäller ett eldupphör i och omkring al-Hudaydah. Samtliga styrkor ska dras tillbaka både från hamnen och från staden. Det blir det första tillbakadragandet av styrkor under konflikten, konstaterade Griffiths.

Om överenskommelsen blir verklighet kan matleveranser till hamnen ge lindring till 14 miljoner människor som står inför svält.

Men i en konflikt där tidigare överenskommelser brutits gång på gång och där misstron är enorm vill alltså båda parterna få till ett övervakningssystem.

Ett sådant skulle kräva en resolution i säkerhetsrådet och enligt Griffiths pågår planeringen. Det är den pensionerade nederländske generalmajoren Patrick Cammaert som är tänkt att leda en styrka fredsobservatörer på plats.

– Att vara närvarande på fältet snart är en viktig del av det förtroende som behövs för genomföra den här överenskommelsen, säger Griffiths.

Saudiarabien hyllar överenskommelsen som slöts i Sverige, enligt den statliga nyhetsbyrån SPA.

"Kungadömet är fortsatt engagerat i sökandet efter en politisk lösning i Jemen som garanterar landets säkerhet och stabilitet", skriver Saudiarabiens kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman i ett uttalande. 

Saudiarabiens kung Salman (till höger) och kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.