Frågan diskuterades vid kommun- och stadsdirektörernas forum vid Österbottens förbund på initiativ av kommunerna i Jakobstadsregionen, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Riksdagen bestämmer varje år hur många kvotflyktingar Finland förbinder sig att ta emot. NTM-centralerna förhandlar och kommer överens med kommunerna på sitt område hur många flyktingar respektive kommun tar emot.

90

kvotflyktingar kommer till Österbotten 2019.

 

Tidigare har argumentet för att inte höja flyktingkvoten varit att det rått brist på kommunplatser, men nu har kommuner runtom i Finland högre beredskap och större vilja att ta emot flyktingar.

Kommunerna i Österbotten har beredskap att ta emot fler kvotflyktingar än i dag. Till exempel Korsholm vore redo att nästa år ta emot 35 flyktingar, Jakobstadsregionen 100 och Vasa 20.

Enligt Arbets- och näringsministeriets förslag kommer Österbotten att få 90 kvotflyktingar 2019.

Österbotten är ett välmående landskap med låg arbetslöshet och en friskare befolkning än genomsnittet. Att ta emot fler kvotflyktingar är ett välfungerande sätt för landskapet att ge humanitär hjälp till människor som behöver det.

Ett skäl att höja flyktingkvoten är också att det finns ett behov av arbetskraft. Österbotten vill växa och ett sätt att göra det är att öppna dörren för nya finländare. Arbetet med kvotflyktingar upprätthåller beredskapen att integrera också arbetskraftsinvandrare.