– Vi har inga kommentarer, säger Oscar Nelson, pressekreterare för partiledaren Jonas Sjöstedt, till TT.

Skälen till motståndet är två enligt uppgift till TT.

Dels handlar det om politiken i förslaget till överenskommelse mellan S, MP, C och L, dels om den särskilda skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

Klausulen betecknas som ren förnedring, en förödmjukelse, av Vänsterpartiet. Det går inte acceptera, är inställningen bland många, enligt vad som uppges för TT.

Partistyrelsen ska ta ställning till hur partiet ska göra under söndagen och under måndagen är ett möte i riksdagsgruppen planerat. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter talmannen Andreas Norlén klockan 11.40.

Riksdagsgruppen följer normalt partistyrelsens beslut i viktiga frågor.

Missnöjet speglas också av att en namnlista mot att stödja regeringsuppgörelsen cirkulerar i landet.

– Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, sade Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län i går till Sveriges Radio Jönköping.

På Facebook dömer den tidigare riksdagsledamoten och V-toppen Rossana Dinamarca ut överenskommelsen och vill att V säger nej:

"Förutom att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en arbetarfientlig politik med lägre löner, sänkt a-kassa, höjda hyror, språktest för medborgarskap, fritt fram för vinster i välfärden igen, sänkta skatter och fler bidrag för dom rika samt töntiga förslag om mobilförbud i skolan, så är det också en kraftig markering mot V som likställer oss med fascisterna SD. Det är helt oacceptabelt."