Myndigheter uppgav sent på kvällen att byggnaden var säkrad av polis och militär, men när överlevande under natten skulle evakueras kom rapporter om nya skottlossningar och explosioner.

En källa uppgav vid midnatt för Reuters att minst 14 människor dödats och en anonym polis berättade för AFP att han sett 14 döda personer i komplexet. En timme senare uppgav Reuters att 15 döda hade förts till ett bårhus. En av dem var brittisk medborgare, en annan amerikansk.


När polis och militär under natten försökte evakuera omkring 50 överlevanden från byggnaden hördes ytterligare skottlossning och explosioner. Enligt ögonvittnen fick personalen ut ett antal personer, bland dem en gravid kvinna. Det finns inga samstämmiga uppgifter om hur många som fortfarande behöver evakueras, en källa uppgav för Reuters att det var "många".

Inrikesminister Fred Matiang'i meddelade vid 23-tiden på tisdagskvällen, omkring åtta timmar efter det att angreppet inletts, att samtliga byggnader hade säkrats. Han gav dock ingen information om vad som hänt med attentatsmännen, utan sade att säkerhetsstyrkor fortfarande sökte igenom området, skriver Reuters.


Enligt polisen inleddes angreppet på tisdagseftermiddagen med en explosion bland bilar utanför komplexet och att en självmordsbombare sedan detonerade en sprängladdning på hotellet innan beväpnade män tog sig in, rapporterar kenyanska medier.

En talesperson för terrorrörelsen al-Shabaab sade i ett tidigt skede att man låg bakom attentatet.

– Insatsen pågår. Vi kommer att ge detaljer senare, sade den sunniextrema gruppens militära talesperson Abdiasis Abu Musab till nyhetsbyrån Reuters.


Det är oklart hur många angripare som gick till attack, men det uppskattas röra sig om minst sex personer. Enligt Reuters ska en misstänkt attentatsman ha gripits.

– Vi har beordrat ut terrorenheten och kriminalpolisen, sade Charles Owino till den kenyanska tidningen The Star tidigare under tisdagen.

al-Shabaab

  • al-Shabaab utvecklades ur en radikal ungdomsgrupp inom rörelsen Islamska domstolarnas högsta råd, som kontrollerade Somalias huvudstad Mogadishu 2006, innan den drevs ut av etiopiska styrkor.
  • Den sunniextrema rörelsen, som är lierad med al-Qaida, är terrorstämplad, uppskattas bestå av många tusen personer och tillämpar en extrem form av islamisk sharialagstiftning. Utländska jihadister har rest till Somalia för att ansluta till gruppen.
  • Gruppen ligger bakom en rad blodiga attacker i Somalia och bekämpar den internationellt erkända regeringen i landet. Sedan Kenya gav sig in i konflikten 2011 för att bekämpa al-Shabaab har rörelsen utfört en rad dödliga attacker i granlandet.
  • Källor: BBC, Reuters