Det var i torsdags som gärningsmannen körde en bil fylld med omkring 80 kilo sprängmedel in på ett område där en ceremoni pågick för nya poliskadetter. 21 människor dödades, inklusive gärningsmannen.

Regeringen pekade kort därpå ut ELN som ansvarig för attacken – vilket gruppen nu bekräftar.

"Insatsen som genomförts mot denna institution och dess trupper är legitim enligt krigets lagar, det finns inga icke-stridande bland offren", skriver ELN i ett uttalande som publicerades på rörelsens hemsida på måndagen.

Gerillan konstaterar att de dödade poliskadetterna utbildats för att kunna delta i underrättelse- och militärinsatser. Dådet beskrivs som ett svar på att regeringen inte respekterat ett ensidigt eldupphör som rebellerna utlyst över julhelgen.

"Presidenten respekterade inte denna fredsgest", skriver ELN och hänvisar till att regeringsstyrkorna i stället ska ha passat på att flytta fram sina positioner på flera platser. Gerillan nämner särskilt en bombattack mot ett av dess läger den 25 december som man uppger också ska ha drabbat en bondefamilj i närheten av platsen.

"Det är orimligt att vi, när regeringen attackerar oss, inte ska kunna svara i självförsvar", skriver man i uttalandet.

Under söndagen demonstrerade människor på flera håll i landet för att fördöma ELN:s attack, den dödligaste i huvudstaden sedan 2003.

Upptrappningen innebär ytterligare ett kraftigt bakslag för fredssamtalen med ELN. De inleddes i februari 2017 under Colombias förre president Juan Manuel Santos. Året före nådde han ett historiskt fredsavtal med den större Farc-gerillan, som omvandlats till politiskt parti, varpå ELN betraktas som den sista aktiva rebellgruppen i landet.

Men samtalen har satts på paus av Santos konservative efterträdaren Iván Duque, som kräver att gruppen släpper personer som tagits som gisslan och upphör med attacker. Efter torsdagens dåd meddelade han också att Colombia kommer att återaktivera arresteringsorder mot tio ELN-medlemmar som varit en del av gruppens förhandlingsdelegation under samtalen i Kuba.