Det var i onsdags som det blev offentligt att kött från sjuka kor som slaktats i Polen sålts vidare till olika länder. Ett av länderna är Sverige, bekräftar Livsmedelsverket. Köttet ska ha sålts till fyra mindre företag i Sverige, men vart det tagit vägen därefter är det ingen som vet.

– Vi spårar för fullt. I eftermiddag kommer vi att gå ut med ett nytt pressmeddelande, säger en uppenbart pressad Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till TT.

Enligt uppgift har det polska företaget köpt in sjuka djur och sedan slaktat dessa under tider på dygnet när slakten inte övervakades av veterinärer. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts vidare till olika länder inom EU.

– Så vitt man vet har ett kvarts ton, 250 kilogram, av köttet importerats till Sverige. Men vi har ingen misstanke om att de företag som har importerat köttet begått något fel, säger Louise Nyholm.

Hon beskriver fusket som "ytterst allvarligt" och enligt myndigheten kan det handla om brott mot livsmedelslagstiftningen.

– Vi bedömer köttet som hälsoskadligt. De (djuren) ska veterinärbesiktigas före slakt och sedan ska det döda djuret besiktigas efter slakt. Om det visar sig att djuret är sjukt plockar man bort det från produktionen, säger Louise Nyholm.

Enligt den polske chefsveterinären Pawel Niemczuk handlar det totalt sett om cirka 2 700 ton kött som sålts vidare från Polen till Rumänien, Sverige, Ungern, Estland, Finland, Spanien, Lettland och Slovakien.