Shiffrin har gjort sig känd som slalom- och storslalomspecialist efter två OS-guld och tre VM-guld i disciplinerna. Men hon var ändå favorit inför tisdagens fartfyllda super-G-tävling som inledde årets världsmästerskap i Åre.

Ett favoritskap amerikanskan lyckades förvalta. Hon kastade sig ut i pisten som 15:e startande och korsade mållinjen som etta, blott två hundradelar före Sofia Goggia, Italien, som tog silver.

– I morse försökte jag hitta farten och tro på mig själv. Jag förväntade mig inte det här. Jag hade lite tur, säger Shiffrin till SVT.

Corinne Suter, Schweiz, överraskade och tog brons i den jämna tävlingen, där starten flyttades ner på grund av vädret. Blott 16 hundradelar skiljde segrande Shiffrin från sexan Ragnhild Mowinckel, Norge.

Lindsey Vonn kraschade i inledningen av tävlingen. 34-åringen tappade balansen i ett hopp, fastnade i en av portarna och åkte på mage in i skyddsnätet.

Lindsey Vonn såg ut att vara okej efter sin krasch.

Kraschen såg allvarlig ut, men Vonn reste sig efter några minuter. Den amerikanska stjärnan, som gör karriärens sista framträdanden i VM, kunde ta sig nedför pisten på egen hand och leendes vinka till publiken när hon korsade mållinjen efter det avbrutna loppet.

På söndag är det tänkt att Vonn avslutar sin framgångsrika karriär med störtlopp i Åre.