Det är viktigt att berätta om mobbning, för de utsatta själva och för medvetenheten om problemet. Hundratals personer har berättat om sina erfarenheter i den enkät som Centret för livslångt lärande och VBL har gjort.

De här berättelserna tar en central roll när CLL och VBL på onsdagskvällen ordnar ett stort seminarium om mobbning i Academill i Vasa. Elever från Taikon, Vasas grundläggande konstundervisning, läser upp en del av berättelserna och en panel diskuterar dem. Eller rättare sagt två, det finns en expertpanel och en elevpanel.

Vasabladet sänder seminariet direkt på webben med början klockan 18.

Har du en fråga du vill ställa till experterna eller eleverna kan du skicka den till ingenmobbning@hssmedia.fi, antingen på förhand eller under seminariet. 

VBL har skrivit mycket om mobbning de senaste veckorna. Det har varit berättelser, men det har också varit redogörelser för att mycket görs i arbetet mot mobbning, och det lyckas.

Samtidigt tar arbetet aldrig slut. En del av kvällens seminarium tar fasta på hur antimobbningsarbetet kan bli ännu bättre.

Många experter på seminariet

  • Mobbningsseminariet modereras av VBL:s Niklas Nyberg och Nina Dahlbäck.
  • I expertpanelen sitter Maria Lingonblad, Folkhälsan, Jan Långbacka, skolpolis, Mikael Nylund, lärare, Alexandra Sippus, erfarenhetstalare, Kaj Björkqvist, professor, Nina Mäntylä, forskare, Micaela Romantschuk, Hem och Skola och Pamela Granskog, Utbildningsstyrelsen.
  • Elevpanelen består av Ellen Bos, Karin Särs, Frank Björkbacka, Eleonora Drifell, Linda von Essen, Frej Forsén, Isac Sjövall, Miina Jousmäki, Daniel Berg och Hannes Uljens.
 

Omkring 200 deltagare är anmälda till seminariet, och det finns plats för fler. Publiken kommer att få en aktiv roll, och det gäller även den publik som följer seminariet via webben.

En extra knorr på kvällen ger artisten Hugo Käld, som för första gången framför en antimobbningslåt som han själv har skrivit.

Vasabladet inte bara sänder seminariet på webben, utan rapporterar givetvis om det även i andra kanaler. Berättelserna om mobbning kommer att publiceras i sin helhet på vasabladet.fi.