Gasledningen genom Östersjön är mycket kontroversiell eftersom den kan beröva Ukraina livsviktiga inkomster som transitland för rysk gas. En annan tung invändning är att den ökar EU:s beroende av Ryssland – i en tid när Moskva flera gånger tidigare använt energiförsörjning och gas- och oljeleveranser som ett säkerhetspolitiskt verktyg.

USA har också hotat tyska företag som är inblandade i projektet med sanktioner – något Ryssland sagt är påtryckningarna för att kunna sälja dyrare amerikansk gas.

Den tidigare tyska förbundskanslern Gerhard Schröder är ordförande i Nord Streams aktieägarkommitté. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att gasledningen bara är ett ekonomiskt projekt som säkrar billigare och mer pålitliga gasleveranser.

EU har varit svårt kluvet i förhållande till projektet. Men nu har en tysk-fransk kompromiss antagits av ambassadörer från länder i unionen, uppger flera diplomatkällor.

– Den fransk-tyska kompromissen har antagits i stort sett enhälligt, säger en av dem.

De exakta formuleringarna i kompromissen, som antogs i Bryssel på fredagen, är inte kända. Men eftersom ledningen ska gå från Ryssland till Tyskland ska det även i fortsättningen vara Berlin som sköter de hudsakliga förhandlingarna med Moskva. Samtidigt säger källor att överenskommelsen gör det svårare och dyrare att bygga ledningen, men den förbjuds inte.

Fortfarande måste EU-parlamentet godkänna överenskommelsen, liksom även EU-länderna måste göra på högre nivå. 

Sträckningen för Nord Stream-gasledningarna.

Nord Stream

  • Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.
  • Huvudägare är ryska Gazprom, där ryska staten är huvudägare.
  • Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.
  • Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.
  • Nord Stream 2 ska bli 1 225 kilometer lång.
  • Gazprom har slutit finansieringsavtal med det franska bolaget Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall för bygget.
  • Källa: Nord Stream (TT)