Premiärministern har redan utlovat nya möjligheter för parlamentet att säga sitt om brexit senast den 27 februari. Tanken är att fram till dess fortsätta förhandla med EU och andra partier i Storbritannien i hopp om att nå fram till ett utträdelseavtal som alla kan acceptera.


De omröstningar som ska hållas i kväll blir därför bara som en liten hållplats på vägen. Men sedan det börjat gnissla igen bland de mest entusiastiska brexitanhängarna i Mays eget parti, Konservativa partiet, finns risk för en formellt betydelselös, men i stället symbolisk smäll för premiärministern.

Regeringen vill i kväll ha stöd för ett tämligen neutralt uttalande som bara hänvisar tillbaka till den senaste omröstningen i slutet av januari. Där sades att May ska arbetat för att ersätta den omdiskuterade nödlösningen om Nordirland med "alternativa arrangemang". Men det sades också att regeringen ska försöka undvika ett avtalslöst utträde.

Även om det sistnämnda uttrycktes på ett icke bindande sätt är brexitanhängarna inte alls förtjusta i den tanken.

"Det skulle vara den dummaste förhandlingsstrategin och inte vara i nationens intresse", skriver Tory-ledamoten Steve Baker på Twitter.


Regeringen riskerar därmed att inte få stöd för uttalandet, vilket återigen väcker frågetecken om Theresa Mays förmåga att samla en majoritet bakom någonting.

Även från EU uttrycks frågetecken om det fortsatta brittiska agerandet.

"Inga nyheter är inte alltid goda nyheter. EU-27 (de kvarstannande EU-länderna) väntar fortfarande på konkreta, realistiska förslag från London för att bryta dödläget om brexit", skrev permanente rådsordföranden Donald Tusk på Twitter i går kväll.